vad är orsakerna till blodig avföring?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-02-06
Om du har blodig avföring (avföring), kan blodet komma från olika platser i kroppen, och inte nödvändigtvis från ändtarmen. Blodet kan komma från var som helst längs matsmältningskanalen. Ibland kanske du inte ens ser det, eftersom det ett så litet belopp. När det finns tillräckligt med blod att du kan se den och som ett resultat, är oroade över det, kommer din läkare att fråga exakt vilken färg det är, för färgen på pallen avgör var blödningen sker. När pallen är rött eller rödbruna, detta kallas Hematochezia. När det är svart och dröj och illaluktande, kallas det melena

Utmärkelser

Dr. Jacob L. Heller, MD, av Virginia Mason Medical Center konstaterar att svart och dröj avföring visar att blod har sitt ursprung i den övre delen av din GI (gastrointestinal)-tarmkanalen. Den övre mag-tarmkanalen innehåller den första delen av tunntarmen, magen och matstrupen. Anledningen till att blodet är svart och dröj är att det har varit utsatt för magsafter produceras av kroppen.

Om du är blödning i mag-tarmkanalen, kan detta bero på inflammation som orsakas av att ta acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen, eller det kan vara resultatet av magsår, enligt Healthline. Svart avföring kan också orsakas av en tår i matstrupen, vilket kan vara ett resultat av våldsamma kräkningar. Denna typ av slitage kallas en Mallory-Weiss tår.

Överväganden

Självklart, om du har ätit björnbär eller svart lakrits eller har tagit Samarin eller järntabletter, kan detta göra avföringen svartna . Å andra sidan kan äta rödbetor och tomater tur avföringen röd.

Red Pall

Om avföringen är ljus rött eller rödbruna färg, tyder detta på att blodet kommer från ändtarmen, anus eller tjocktarmen, som utgör den nedre delen av mag-tarmkanalen. Tarmfickor, som uppstår när påsar utvecklas i tjocktarmen, och hemorrojder är de vanligaste orsakerna till lägre GI-blödning och röd avföring. Det är dock möjligt att ha en tumör, vilket kan orsaka blödning, samt onormal samlingar av blodkärl kallas AVM (kärlmissbildningar) som gör att man blöder och förvandla din avföring rött. Om du är snabbt och kraftigt blödande från magen, kommer detta leda till klarröda avföring

Orsaker

Andra villkor som kan orsaka röd pall omfatta Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, som anses inflammatoriska tarmsjukdomar (gastrit). bakteriell enterokolit, som är en infektion i tarmen, trauma mot mag-tarmkanalen eller närvaron av en främmande kropp, tjocktarmscancer eller kolon polyper, tarm ischemi (brist på korrekt blodflödet), och analfissurer, enligt National Institutes of Hälsa.

Behandling

Om du har svart och dröj avföring eller röd pall, inte ignorera det. Detta måste uppmärksammas från din läkare. Om du märker en förändring i avföringen färg, tveka inte att kontakta din läkare. Den typ av behandling du får beror på vad som orsakar blödningen och hur allvarlig sjukdomen är. Om du blöder kraftigt, detta kan kräva sjukhusvård och en blodtransfusion.

Previous:nothing Next:vikten av en balanserad kost för barn

Relaterade artiklar


 • normala vita blodkroppar hos barn
 • vad är betydelsen av skelettet till kroppen?
 • hur du kan hjälpa dina barn att övervinna mardrömmar
 • hjärtklappning symtom under klimakteriet
 • Seroquel under graviditet
 • mest effektiva demens droger
 • effekterna av rökning och alkohol
 • Införandet av familjeplanering
 • Hur du ser att din syrehalten är låg?
 • vilka ämnen kan involveras i vätebindningar?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com