hur påverkar stress och depression ditt ofödda barn?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-03-12

stress under graviditeten

Stress i vardagen är oundviklig. Men under graviditeten en kvinna ska göra så mycket som möjligt för att minska sin stress. Stress på jobbet eller hemifrån liv kan orsaka en kvinna att förlora sömn, ta på ohälsosamma matvanor eller inte får tillräckligt med näringsämnen för henne och det ofödda barnet och öka mammans puls och blodtryck.

När en mamma hjärtfrekvens och blodtryck ökar, kan den orsaka onödiga påfrestningar på barnet, vilket leder till en skadlig tillstånd som kallas havandeskapsförgiftning. Vanligtvis preeklampsi kommer att utveckla runt 20: e graviditetsveckan, med mamman med plötslig viktökning, svullnad i händer och fötter, svår huvudvärk och farligt högt blodtryck. Den enda "botemedlet" är att ligga på sängläge och att lämna ut barnet säkert (vanligtvis efter 36 veckor).

Dessutom kan en dålig kost och brist på sömn eller vila leda till låg födelsevikt, för tidig födsel och utvecklingsproblem.

depression under graviditeten

Enligt American Graviditet Association, 10-20 procent av alla kvinnor upplever någon form av depression under graviditeten. Depression under graviditeten är en sinnesstämning sjukdom (precis som depression utan att vara gravid) och medför förändringar i hjärnans kemi. Hormon förändringar under graviditeten kan göra depression värre och i själva verket kan även vara en orsak till depression i sig för en gravid kvinna.

går dock alltför ofta depression hos gravida kvinnor odiagnostiserade eftersom kvinnor, nära och kära, och även läkare skylla dessa depression-liknande känslor på hormonella förändringar. Dessa känslor av kontinuerlig sorg, svårigheter att koncentrera sig på uppgifter bör känslor av hopplöshet eller värdelöshet, liksom tankar på död eller självmord tas på största allvar.

Kom ihåg att ett barn i livmodern kommer att känna samma känslor du gör-känslomässigt och fysiskt. Obehandlad depression kan leda till att mamman har dålig kost samt är vårdslös med sina handlingar (dricka, röka och andra farliga aktiviteter eller brist på tillräcklig vila), vilket kan leda till låg födelsevikt, för tidig födsel och utvecklingsproblem i ditt barn.

långsiktiga effekter och sätt att minska stress och depression

depression och stress under graviditeten kan leda till långsiktiga utvecklingsproblem, i synnerhet syn utveckling, hörsel utveckling och inlärningssvårigheter. Nyligen genomförda studier, en i synnerhet vid Ohio State University, länkar prenatal stress till autism hos dessa barn. Autism diagnostiseras vanligen vid en ålder av 3, och det har många olika svårighetsgrad, från att vara asociala och nonresponsive att vara funktionella men med något inlärningssvårigheter och frågor uppmärksamhet.

Under graviditeten kan mamma minska deras risk att utveckla depression och minska sin stress genom att träna regelbundet, äta en balanserad kost och vila regelbundet. Även under en stressig, lång dag på jobbet, kan en mor fortfarande ta 10 minuter eller så varannan timme för att sitta ner, vila och koppla av. Om en mor kan försöka ta regelbundna tupplurar, eller bara ligga ner en gång under mitt på dagen i ca 30 minuter, kan det minska kraftigt stress och risken att utveckla depression.

Previous:nothing Next:farorna med alkohol & drogintag under graviditeten

Relaterade artiklar


 • hur man kan förhindra seniorer från att falla och inte kan få upp
 • hur man kan bli av höns kvalster
 • blodtryck och klimakteriet
 • Graviditet & bäcken tryck
 • hur du får ditt barn att dricka mer vatten
 • information om premenopausala blödning
 • hur man minska lidande graviditetsillamående
 • tidig debut av menstruationscykeln
 • kan rotavirus bero på smuts?
 • tyst reflux hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com