Användningen av PET

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-05
En positronutsläppstomografi eller PET-scan, är en typ av bildbehandling test som gör det möjligt för läkaren att se hur organ och vävnader fungerar i kroppen. Förutom att utvärdera olika viktiga kroppsfunktioner, en PET-undersökning kan utvärdera hur behandlingar arbetar hos patienter

Du behöver:. .
Tillförlitliga källor för kolin

Funktion

En positronemissionstomografi (PET) scan innebär att injicera en liten dos av radioaktivt material i venen av en patients arm. Denna kemiska rör sig genom kroppen och genom organ och vävnader. Maskinen känner då kemikalier och förmedlar informationen till en dator, som visar resultatet i tredimensionella bilder. Läkare kan sedan granska dessa bilder att titta på cross-cut bilder från någon del av kroppen, i valfri vinkel.

Betydelse

PET mäta viktiga kroppsfunktioner som blodflöde, syre användning och glukosmetabolismen. Detta hjälper läkare diagnostisera problematiska frågor som kan vara relaterade till dålig organ eller vävnad funktion. En PET-scan kan också stöd i bedömningen av en patients behandlingsplan för att se om behandlingen fungerar eller om ett annat tillvägagångssätt för förskrivas. PET-undersökning används oftast för att upptäcka cancer, hjärtproblem, sjukdomar i hjärnan och neurologiska sjukdomar.

Fördelar

En PET-scan är annorlunda än andra röntgenundersökningar som datortomografi och magnetisk resonanstomografi (MRT). PET upptäcka förändringar på cellulär nivå, medan andra avbildningstekniker hitta strukturella förändringar i organ och vävnader. Eftersom en PET-undersökning upptäcker avvikelser på minsta nivå, kan man upptäcka förändringar tidigare och stöd i tidig diagnos.

Tidsplan PET-undersökning är vanligtvis sker i öppen vård. Generellt är patienter som inte ska äta 6 timmar innan en PET-undersökning. Det finns även andra begränsningar beroende på orsaken till beställning av PET-undersökning. Till exempel hjärtpatienter inte ha koffein produkter för 24 timmar före en PET-undersökning. Testet i sig tar vanligen 45 minuter till en timme. Läkaren kommer att se över PET-scan resultat och kontakta patienten inom några dagar.

Varning

Det finns en mycket liten mängd radioaktivt kemikalie som används i PET-undersökning. Denna strålning kommer inte att påverka den normala processer i kroppen men kan vara en fara för foster. Kvinnor som är gravida eller ammar bör rådgöra med sin läkare innan de genomgått en PET-undersökning.

Previous:nothing Next:hur man använder värmedynor när man är gravid

Relaterade artiklar


 • hur du tar bort medicinsk tejp rester
 • Hur får man en elrullstol
 • klarblå graviditetstest instruktioner
 • tecken och symtom på perimenopause
 • Varför är jag ägglossning inte?
 • steg till ett bröst
 • hur du tar bort löss från håret
 • lårsmärta orsaker
 • enda barn socialt beteende problem
 • Hur man vet om din vasektomi misslyckades
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com