Vad är funktionen av hälsenan?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-06
Senor är delar av kroppen som ansluter muskler till ben. Senor är band av bindväv som överför kraft muskelkontraktion till ben, att låta kroppen röra sig. Kanske den mest kända senor i kroppen är hälsenan. Hälsenan är också känd som hälen senan och calcenean senor

Identification

hälsenan är den tjockaste och starkast av alla senor som finns i den mänskliga kroppen, enligt achillestendon. com. Hälsenan ansluter sig till hälen till vadmusklerna. Det primära syftet med Akilles är att överföra kalvens strömmen till foten. Hälsenan, sladden-liknande struktur kan du känna ovanför hälen på baksidan av båda fötterna, behövs för något upprätt rörelse.

Funktion

hälsenan förenar de båda vadmusklerna i hälen. De två vadmuskler är kända som den underliggande soleus muskel och den tjocka yttre gastrocnemius, enligt Massachusetts General Hospital Sports Medicine. När dessa två muskler kontrakt, orsakar stress på Achilles hälen att stiga och vikten av foten att röra på tårna. Denna rörelse är nödvändigt för sprint, hoppning och klättring.

Anatomy

De flesta senor innehålla en slida, som är en täckande som skär ner på friktion. Men istället för att ha en sann senskida är hälsenan som omfattas av en mjuk vävnad paratenon. Senan innehåller avlånga celler och fibrer kollagen tillsammans med några blodkärl och nerver. Den blodtillförsel till senan är dock begränsad, och skador kan ta lång tid att läka. Senan kan försvaga med ålder eller överanvändning.

Skador

American College of fot och fotled Kirurger har framhållit att två vanliga sjukdomar i hälsenan är tendinit och tendonosis. Tendinit är en svullnad av hälsenan. Vanligtvis är denna svullnad tillfällig. När tendinit förskott och senan urholkar, kallas tillståndet tendonosis. Med tendonosis är senan skepnad stört, vilket orsakar små tårar.

Mytologiska Anslutning

hälsenan fått sitt namn från den grekiska mytologin. Enligt legenden var Akilles en krigare som kämpade under det trojanska kriget. När Achilles var en bebis, var hans mor varnade för att han skulle dö i strid. För att förhindra detta, doppade hon honom i floden Styx för att göra honom odödlig. Den enda del av hans kropp som inte var nedsänkt var hans häl, och det är där hans mor höll fast honom medan placera honom i vattnet. Som förutspått träffade Achilles en för tidig död som han var dödligt sårad av en pil som träffade hans häl.

Previous:nothing Next:hur man hittar mina journaler på nätet

Relaterade artiklar


 • biverkningar av aprozide
 • nacksmärta i småbarn
 • hur man ska äta fettsnål
 • moderns kost under graviditeten
 • hur man kan planera en begravning när någon närstående dör
 • behandling för maskar hos människa
 • mastoideus öroninfektion
 • människokroppen system fakta
 • alternativa behandlingar för en binjure tumör
 • näringstillskott för Parkinsons
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com