Vad händer när du startar din första perioden?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-04-13
Din första menstruation kallas "menarche," och det oftast händer runt 12 års ålder, även om det kan börja så tidigt som år 9. Detta är en normal tecken på att växa upp och nå puberteten

Du behöver:.
Mild ansiktstvätt
(inte tvål!). kropp olja (hasselnöt, jojoba, sesam, sötmandel är bäst).
handfat eller dusch.
lite tid.

Symtom

När du börjar din menstruation kan du märka lite blod när man går till toaletten. Du kommer att ha denna ansvarsfrihet för cirka tre till sju dagar, vilket är en normal del av din tid. Andra symtom som du kan ha i denna stund är kramp smärta i buken, värk i benen eller lår, akne och ömhet i brösten.

Behandlingar

För menstruella kramper kan du behöva ta mediciner smärtlindring eller använda en värmedyna för komfort. Under denna tid kan du vara mer trött än vanligt, så ta korta tupplurar också kan hjälpa till med smärtan. Att behandla akne, kan du använda mot akne läkemedel ansikte tvättar och krämer.

Skydd

Under denna tid måste du använda produkter som är utformade för att hålla tiden blodet från att få på kläderna. En sådan produkt kallas en tampong. Detta sätts in i slidan, för att absorbera blod eller du får använda en pad. Pads har självhäftande remsor som hjälper dem att hålla sig till dina underkläder.

Menstruationscykeln

Den genomsnittliga menscykel är ca 21 till 30 dagar i längd. Den första veckan kommer du att blöda. Detta kallas för menstruation. Runt den andra veckan äggstockarna kommer att ge ett ägg (ägglossning). De två sista veckorna kommer att spenderas förbereder din kropp att börja cykeln igen. Du kan börja märka symptom på en förestående period om en vecka i förväg.

Förändringar i menstruationscykeln

När man blir äldre kommer din period förändring i frekvens, längd och volym. Detta är helt normalt, och den kommer att fortsätta så tills klimakteriet, vilket sker runt 45 års ålder till 55.

Previous:nothing Next:Sign & symptom på ett kolon massa

Relaterade artiklar


 • alternativa behandlingar för en binjure tumör
 • barnastma näring
 • mitten vuxenlivet fysisk utveckling
 • medicin för smärtlindring
 • hur man använder läkemedel mot svampinfektion
 • nytta av att dricka destillerat vatten
 • blodcirkulationen hos människa
 • nattlig hosta hos barn
 • hur man använder en medicin dispenser
 • vad som orsakar en klåda i hårbotten?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com