vad är urin förtryck?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-09
Urin dämpning, även känd som oliguri, är ett medicinskt tillstånd då urinen är mindre än antingen 20 milliliter per timme eller 400 ml i en 24-timmarsperiod. Även oliguri redovisas i de flesta fall av njursvikt, är dessa två villkor inte enbart förknippas med. Utsöndringen dämpning klassificeras som pre-renal, njur-eller post-renal beroende på orsaken

njursvikt

Akut njursvikt uppstår när njurarna upphör att utföra sin uppgift att producera och koncentrera urinen. Enligt Critical Care Medicine, då blodflödet till njurarna sjunker under 20 procent av det normala flödet av celler i njurarna börjar dö på grund av brist på syre. Dessa celler aflägga och samla upp i rören som hindrar flödet av urin och därigenom orsakar nedsatt urin förtryck.

Dehydrering

Dehydrering, brist på vatten i kroppen, är ett tillstånd som kan orsaka skador i hela kroppen. Uttorkning kan leda till pre-renal utsöndring förtryck genom en rad olika linjer. När kroppen är uttorkad, blodkärlen ihop sig som svar på den lägre volymen av blod. Denna sammandragning ökar blodtrycket som ändrar flödet i hela kroppen, bland annat genom njurarna.
Dessutom, som cellerna i hela kroppen blir uttorkad, skickar de en signal till kroppen att behålla så mycket vatten som möjligt. Denna signal instruerar njurarna att hålla kvar vatten genom att hämma urinering och därmed orsakar urin förtryck.

Hinder

Ett hinder i urinvägarna kan leda till post-renalt (vilket betyder efter njure) urin förtryck. Ett hinder som kan orsakas av en förstorad prostata eller av inlagring av stenar i urinledare, njurar eller urinröret. Njursten är svåra massor av mineraler som fosfat, silikat eller kalcium. Dessa påminner om njursten, men kan hittas i hela urinvägarna och resultera i urin förtryck.

Njursjukdomar

Akut tubuli nekrosen död av celler i tubuli i njurarna. Detta kan orsakas av en brist på blodflöde, och därmed syre, via njurarna. Det kan också vara en följd av skada på tubuli från en medicinering. I båda omständigheter kan det leda till njursvikt och nedsatt urin förtryck.
Akut glomerulonefrit är ett tillstånd som orsakas av inflammation i glomeruli (filtren) i njurarna. Den inflammation orsakas oftast av en infektion eller skada och kan leda till ärrvävnad byggs upp som kan skada njurarna och leda till nedsatt urin förtryck och till och med njursvikt.

Kirurgi

Patienter som nyligen genomgått en operation kan utveckla någon av de tre kategorierna av urin förtryck. Det finns många faktorer som kan leda till förtryck, inklusive förlust av blod under operation, uttorkning av feber, kräkningar eller diarré, otillräckligt intag av vätska och infektioner. Vissa läkemedel inklusive diuretika och metotrexat kan också utlösa urin förtryck.

Previous:nothing Next:hur man behandlar en panna skada med ögonsvullnad

Relaterade artiklar


 • egenskaper födelsemärken
 • Varför är flebotomi gjort?
 • astma med feber hos barn
 • dieter för graviditet
 • varför viktökning efter klimakteriet?
 • 10 sätt att hålla ditt hjärta friskt
 • lever med en bipolär hustru
 • slutet av livscykeln
 • svindel hos barn
 • alternativ medicin för njursten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com