vad som orsakar illamående efter att ha ätit?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-11

Illamående

Illamående efter maten kan vara relaterade till ett försvar mot matförgiftning, drog biverkningar, sjukdom eller motion. Det är en subjektiv obehaglig vågliknande känsla, som kan leda till kräkningar. Det finns flera orsaker till att illamående min inträffa. Till exempel utsätter födointag människor att eventuella virus och bakteriell infektion, allergier och överkänslighet mot livsmedel. Spoiled livsmedel luktar härsket eller sur. Spoiled livsmedel kan också smaka bitter, men lukt och smak inte alltid upptäcker bortskämd eller dålig kvalitet mat. Illamående, kräkningar och diarré hjälpa till att befria mag-tarmkanalen hos intagna toxiner, och illamående spelar en roll i en betingad respons att undvika att äta stötande ämnen. Kräkningar tömmer en skadlig kemikalie från tarmen.

Matförgiftning

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att 76 miljoner kostrelaterade sjukdomar fall inträffar i USA varje år av livsmedel smittade med E. coli , salmonella, hepatit A, Campylobacter, Shigella, Norovirus och Listeria. På årsbasis är ungefär 325. 000 personer till sjukhus med diagnosen matförgiftning, och 5000 dör. Bladgrönsaker, ägg och tonfisk är den mest riskfyllda livsmedel regleras av den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA).

Motion

hög och låg intensitet träningen genast efter maten och innan du äter orsakar illamående. Illamående är större under träning när hungrig. Det är ingen skillnad i illamående upplevs av män eller av kvinnor medan du tränar. Illamående efter att ha ätit var större under hög intensiv träning än under lågintensiv träning.

Graviditet

Graviditet-inducerad illamående och kräkning efter att ha ätit under den första trimestern av snabb fostertillväxt beror på utvecklingen av fostrets centrala nervsystemet . Utvecklingsländerna fostrets centrala nervsystemet är mycket känslig för gifter. Gravida kvinnor är picky eaters under den första trimestern undvika kött-och fiskprodukter, som är mer sannolikt innehåller patogener som kan skada fostret. Illamående och kräkningar efter att ha ätit under den första trimestern är en normal företeelse under graviditeten.

Läkemedelsbiverkningar

Cykliska kräkningar vid kemoterapi eller som en bieffekt till medicinering är hemlighetsfulla, eftersom det är okänt vad som bestämmer den tidsmässiga mönster. Kemoterapi eller droger signaler möjligen neurala system som modulerar illamående svar. Anti-inflammatoriska läkemedel lindra smärta, men kan irritera slemhinnan i magen, vilket kan lindras med antacida. Antibiotika och andra läkemedel orsaka illamående när det tas på fastande mage.

Fysiologiska orsaker

Det autonoma nervsystemet med en effekt på svettningar, ökad salivavsöndring, mag-funktion, och ofta vasokonstriktion är intimt kopplad till nervbanor för illamående och kräkning . En gemensam neurala väg för illamående har inte återfunnits. Forskning vid National Institute of Health visar att hjärnstammen system för andning, hjärt-kontroll och svälja är inblandade i illamående och kräkningar. Dessutom är luftvägarna nätet och sensoriska banor för illamående och kräkningar är inblandade i tarmen-hjärna kommunikation, men neurala kretsar som genererar illamående är fortfarande okänd.

Previous:nothing Next:dregling & språkutveckling

Relaterade artiklar


 • vad är effekten av fetter och kolesterol?
 • lakterande bröst anatomi
 • de behandlingsmetoder för receptbelagda läkemedel missbruk
 • olika organ system
 • kemo-menopaus
 • mat som förstorar bröst hos män
 • över disk botemedel mot skabb
 • övning för fastare bröst
 • användning av medroxyprogesteron
 • löss villkor & symtom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com