ytersättningsprotes förfaranden

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-29
Ytersättningsprotes förfaranden är ett alternativ för total höftplastik till vissa patienter, vanligen personer under 60 års ålder och vid god hälsa. Enligt New York Times, "förfarandet fått FDA-godkännande i maj 2006. Förfarandet innebär en partiell ersättning av höftleden med proteser som uppsåtligen lämnar en del av benet intakt så att en hel höftprotes kan utföras vid en senare tidpunkt

Hip

Höftleden är i grunden en boll och uttag med brosk för att ge en jämn, flytta yta. Uttaget i höftbenet är kallad acetabulum. Bollen, som vilar på toppen av lårbenet, kallas lårbenshuvudet. Lårbenshuvudet vilar i acetabulum. Med tiden börjar brosket i höften att bryta ner. Detta kan resultera i friktion och skador på ben som orsakar smärta.

Preoperativ

Innan ett förfarande, kommer patienten ofta besöker sjukhuset för att träffa en sjukgymnast. Det finns flera skäl för ett sådant besök. Detta gör att sjukgymnast att fastställa utgångspunkten för patientens nuvarande nivåer av smärta, rörlighet och styrka. Patienten kan också uppmanas att ge en blodgivningen i händelse av att en blodtransfusion blir nödvändig under operationen.

Förfarande

ytersättningsprotes inleds med kirurgen gör ett snitt i låret att exponera höften. Lårbenshuvudet är då förskjuten från acetabulum. I de flesta fall kommer acetabulum måste ha en protes, metall kopp placeras i den. Brosket i leden är bort och koppen trycks på plats. Lårbenshuvudet är omformas för att rymma den metall cap, som hålls på plats med en metall pinne. Locket sätts in i metall koppen och kirurg kommer nära höften.

Postoperativ

Efter operationen tillbringar patienten i allmänhet mellan två och fyra dagar på sjukhuset. Det kommer att finnas sjukgymnastik sessioner för att få patienten upp och runt. Detta är också den period då patienten får instruktioner om övningar för att stärka vävnaderna kring höften samt strategier för att undvika oro. Det kommer att bli en period av aktiv fysisk rehabilitering under vilken en sjukgymnast guidar patienten genom övningar. Patienten kommer sedan att placeras i kontrollen av att bibehålla sin motion rutin.

Risker

ytersättningsprotes har riskerna med det. Det finns möjlighet för en lårbensfraktur där metallocket uppfyller de övriga lårben. Riskerna för detta är högre under perioden strax efter operation. Det finns också chansen att en blodpropp kan utvecklas i benet och resa till lungorna, vilket skadar lungvävnad. Förskjutning av metallen locket från acetabulum kan också förekomma.

Previous:nothing Next:äppelcidervinäger botemedel & förmåner

Relaterade artiklar


 • testosteronbrist syndrom terapi
 • tecken på astma hos spädbarn
 • tonårsgraviditeter problem
 • behandling och botemedel för smärtsam förlossning samlag
 • Du kan färg ditt hår medan gravid?
 • bröst tillväxt steg
 • Levaquin och ledsmärta
 • symtom på lågt progesteron under graviditet
 • hur man hittar för-och nackdelar om att få svininfluensan skott
 • tecken på infektion efter gallblåsan kirurgi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com