där mäts blodtrycket?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-03
Högt blodtryck, eller hypertoni, är känd som en "tyst mördare" eftersom det ofta visar inga yttre symtom. Lider dock en av tre vuxna av högt blodtryck, och det kan leda till allvarliga komplikationer såsom hjärtinfarkt, stroke, njursvikt, aneurysm och andra potentiellt dödliga sjukdomar. Det är viktigt att ha blodtrycket regelbundet och ofta, eftersom antalet kan variera även inom samma timme

arbetsordningen

Verktyg för mätning av blodtryck med en blodtrycksmätare, uttalas Sfig-moh-ma-NOM-ih-ter-en manschett med kardborrband, mätinstrument, slang för uppblåsning och gummi glödlampa att blåsa upp och tömma på manschetten-och ett stetoskop. Patienten skall vila, i sittande ställning med hylsan bekvämt rullas upp och armen böjd så det är på samma nivå som hjärtat. Manschetten är försiktigt virad runt överarmen och stetoskop placeras mot insidan av armbågen vid armartären. Blåsa upp manschetten till 20-30 mmHg-millimeter kvicksilver, den standardiserade måttenheter-högre än patientens vanliga systoliskt tryck. Om detta inte är känt, pumpa till 210 mmHg. Sakta Töm manschetten, titta på mätaren och lyssnar i stetoskopet för dunkande ljud kallas Korotkoff ljud. Avläsningen på mätaren när ljuden börjar är det systoliska trycket. Fortsätt deflatera manschetten, och behandlingen när ljuden slutet är det diastoliska trycket.

Mätningar

De två siffror som gör upp blodtrycksmätningar är systoliskt och diastoliskt tryck. Det systoliska trycket, som är skriven först på toppen eller är den maximala trycket hjärtat använder för att pumpa blod genom artärerna och till resten av kroppen. Det diastoliska trycket, skriven andra eller under det systoliska, är trycket i väggarna i artärerna när hjärtat är i vila.

intervall

Hos friska vuxna bör den ideala blodtrycket mätområdet vara mindre än 120 mmHg systoliskt och mindre än 80 mmHg diastoliskt. Om det systoliska behandlingen är lägre än 90 mmHg, eller om något av dessa nummer är 25 mmHg lägre än vanligt, visar detta hypotension eller lågt blodtryck, vilket kan orsakas av hjärtsvikt, uttorkning, störningar körtel eller infektion.

Sjukdomar som orsakar Högt blodtryck

I 90 till 95 procent av fall av högt blodtryck, är orsaken okänd. Om den orsakas av en annan sjukdom, kallas det sekundär hypertoni. Vissa förhållanden som kan påverka blodtrycket är hjärt-och kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar, njur-och urologiska tillstånd, havandeskapsförgiftning hos gravida kvinnor, psykologiska frågor som ilska eller rädsla, eller "vit rock syndrome", där patienten är nervös under ett besök till läkarmottagningen och blod spikar tryck. Hem blodtrycksvärden registreras i en logg att motverka "vita rocken syndromet" genom att ge en mer korrekt historia av blodtrycket. Högt blodtryck kan vara ärftligt och är vanligare hos afro-amerikaner än kaukasier. Rökning, övervikt, hög salt kost och diabetes bidrar alla till högt blodtryck.

Riskerna med höga blodtryck

Blodtrycket kan kontrolleras av olika mediciner, som tillägg till kost, motion och livsstilsförändringar . Om hypertoni okontrollerat, kan en rad dödliga komplikationer inträffar, inklusive kronisk hjärtsvikt, hjärnskada, stroke, njurskador eller fel, hjärtinfarkt, skador på blodkärl eller synförlust.

Previous:nothing Next:tecken och symptom på svampinfektion i munnen

Relaterade artiklar


 • klimakteriet och näring
 • poliovaccin komplikationer
 • beskrivning av diabetes
 • hur man bär en Holter bildskärm
 • kan du sätta Lysol koncentreras i badvattnet?
 • familjeplanering och preventivmedel
 • lakterande bröst anatomi
 • naturliga sätt att stoppa överdriven svettning
 • IUD problem
 • kolon rensningen fakta
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com