livmoderhalscancer varningsskyltar

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-05-16
Livmoderhalscancer är en mycket vanlig cancer som drabbar kvinnor. Enligt Mayo Clinic, sker det oftast hos kvinnor över 30 år och påverkar könsorganen. Det bästa sättet att upptäcka livmoderhalscancer på ett tidigt stadium är att ha regelbundna Pap test som planerat av din läkare. Förutom regelbundna cellprov, bör du också minska riskerna förknippade med att utveckla livmoderhalscancer. Erkänner de tecken och symtom och söker medicinsk utvärdering och behandling omedelbart kan bidra till att skapa ett gynnsamt resultat.

Du behöver:
Blanketter
. Penna.
Bevis på inkomst.
Bevis på uppehållstillstånd.
Bevis av funktionshinder.

Typer

Det finns två typer av livmoderhalscancer. Skivepitelcancer börjar i platta celler som linje botten av livmoderhalsen. Majoriteten, 80 till 90 procent, av livmoderhalscancer skivepitelcancer, enligt Mayo Clinic. Den andra typen av livmoderhalscancer är adenocarcinom, som bildas i körtelceller i den övre delen av livmoderhalsen. Orsaken till skivepitelcancer och körtelceller utvecklas till cancer är fortfarande oklart. Forskarna vet att humant papillomvirus är inblandad. I nästan alla livmoderhalscancer, är HPV hittats.

Riskfaktorer

Du löper en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer om du har ett försvagat immunförsvar. Om du utvecklar en HPV-infektion och har ett försvagat immunförsvar dina chanser att utveckla livmoderhalscancer ökar. Det finns nu ett vaccin, Gardasil, som förhindrar HPV och minskar förekomsten av livmoderhalscancer. Detta rekommenderas för de 11 och 12 år gamla och även för dessa 13 till 26 år ålder om de inte redan har fått vaccinet.

Det finns också val av livsstil som kan öka din risk. Om du har ett stort antal sexpartners, hade tidig sexuell aktivitet och har andra sexuellt överförbara sjukdomar du har en större risk att förvärva HPV. Detta ökar risken att utveckla livmoderhalscancer.

Varningstecken

symtom på livmoderhalscancer kanske inte förrän cancern har utvecklats. Tidigt finns det i allmänhet inga tecken eller symptom på cancer. När cancern har utvecklats finns det flera varningssignaler som du måste uppmärksamma. Om du märker vaginal blödning efter samlag, mellan menstruationerna eller efter klimakteriet, kan detta vara ett varningstecken och du kommer att vilja meddela din läkare. Dessutom kan du uppleva vattniga, blodiga flytningar som har en illaluktande lukt eller bäckensmärta med eller utan samlag. Någon av dessa är varningssignaler som måste tas på allvar.

Diagnos

När berätta för din läkare om eventuella symtom du har upplevt som kan tyda på livmoderhalscancer, kommer läkaren att vilja att köra några tester. Första hon kommer att undersöka din livmoderhals för eventuella avvikelser. Om det finns några hittade din läkare kommer att ta ett prov av celler för en biopsi. Läkaren kan göra vad som kallas en kon biopsi. Detta kommer att tillåta honom att få djupare lager av vävnad för bättre testning. Om biopsin kommer tillbaka och det är verkligen livmoderhalscancer, kommer fler tester måste göras. Dessa tester omfattar röntgenundersökningar, t. ex. en MR eller röntgen. Detta hjälper din läkare upptäcka om cancern har spridit sig utanför livmoderhalsen.

Behandling

Behandling för icke-invasiv cancer kan vara så enkelt som att ta bort onormala celler från livmoderhalsen. Detta kan göras genom laserkirurgi eller cryosurgery. Kryokirurgi fryser och dödar cancercellerna. Om cancern visar sig vara invasiv, kan annan behandling krävas. Detta kan omfatta en hysterektomi, som är borttagning av livmodern. Detta kommer att lämna patienten inte kan bli gravid men förhindrar cancer från att komma tillbaka. Andra alternativ är strålning och kemoterapi.

Previous:nothing Next:delar av det mänskliga andningsorganen





Relaterade artiklar


 • naturliga alternativ till klimakteriet mediciner
 • vad hjälper brösten växa?
 • symptom på värmeutslag
 • Seroquel under graviditet
 • orsaken till tuberkulos
 • utsöndringsorganen system fakta
 • hur man kan planera en begravning när någon närstående dör
 • Vilka är de första tecknen på ett missfall?
 • strukturen i en mänsklig skalle
 • utveckling av grovmotorik




  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com