nikotinersättning & graviditet

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-19
Rökning under graviditeten ökar risken för missfall, låg födelsevikt, och fosterskador. Om du är rökare och du är gravid, är det bästa du kan göra sluta. Många kvinnor har svårt att sluta röka utan hjälp av nikotinersättning, som ger nikotin utan skadliga effekter av kolmonoxid och andra ämnen som andas in genom cigaretter. Även om nikotinersättningsmedel är också riskabelt för fostrets utveckling, kan nyttan av att sluta röka överväger riskerna.

Typer

Det finns flera typer av rökstopp stöd, inklusive plåster, tuggummi, och pastiller. Enligt Mayo Clinic, nikotinplåster arbete genom att långsamt släppa nikotin i blodet via huden, medan nikotintuggummi och nikotin sugtabletter fungerar genom att frigöra läkemedlet via slemhinnan i munnen. Nikotin nässpray absorberas i slemhinnorna i näsan, medan nikotin inhalatorer absorberas genom munnen. Spray och inhalatorer kan fås med ett recept bara.

Funktion

Behandling med nikotinersättning kan minska suget efter nikotin från cigaretter, vilket gör att sluta röka lättare. De flesta typer av nikotinersättningsmedel innehåller ungefär en halv till en tredjedel av nikotin i cigaretter, som kan hjälpa dig sakta att avvänja dig från beroendet av nikotin.

Fördelar

Använda någon typ av nikotinersättning kan fördubblas dina chanser att bli en icke-rökare, och effekten kan vara större om du är gravid och har större incitament att hålla sig borta från rökning. Enligt Pollak et al i "nikotinersättning och beteendeterapi för rökavvänjning i graviditeten" var gravida kvinnor mer sannolikt att förbli sluta vid 38 veckors graviditet om de använde nikotinersättning än om de inte gjorde det. Studien avslutades i förtid på grund av oro för kvinnor att gå in tidig förlossning. Nikotinersättning inte innehåller kolmonoxid, tjära eller andra kemikalier som finns i en brinnande cigarett, vilket innebär att nikotinersättning är säkrare än rökning.

Överväganden

Om du är gravid och vill sluta röka, tala med din läkare. Hon kommer troligen föreslå alternativ till nikotinersättningsmedel såsom bupropion, men om dessa alternativ inte fungerat, får nikotinersättning användas. Nikotinersättning fungerar oftast bäst för långsiktiga rökare i högre doser, men om du är gravid bör du använda den lägsta dosen möjligt att kontrollera dina begär. Enligt American Family Physician nikotinersättning betraktas som en kategori D drog av US Food and Drug Administration, vilket innebär att det har kända risker för fostret, men riskerna bedöms vara mindre än röka cigaretter hela graviditet.

Prognos

Studier om riskerna med att använda nikotinersättningsmedel under graviditet har motstridiga, med några som visar riskerna med låga födelsetal och tidig förlossning och andra inte visar detta samband. Undvik nikotinersättning om du behöver inte sluta röka. Det finns också avsevärda fördelar att hålla hemmet rökfri efter det att barnet är fött.

Previous:nothing Next:sätt att bli gravid snabbare

Relaterade artiklar


 • hur man undviker vårdhem missbruk-tips för familjen
 • hur mjuka barn avföring använder naturläkemedel
 • Introduktion till tonårsgraviditeter
 • Vad är funktionen av hälsenan?
 • hur man vet varför du har högt blodtryck
 • kvinnors sköldkörtel symtom
 • information om premenopausala blödning
 • prostata hälsa näring
 • skelettsystemet roliga fakta
 • göra kvinnor får Grover’s sjukdom?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com