Du kan leva utan din prostata?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-06-10
Prostatan är en körtel som utsöndrar vätska som hjälper till med det manliga reproduktiva processen. Prostata borttagning görs vanligtvis för att förhindra spridning av prostatacancer. Även om det är möjligt att leva utan din prostata, det finns många obekväma biverkningar förknippade med förfarandet

Du behöver:. .
Disktrasa eller handduk

The Prostate

Prostatan, en donut-formade körtel, omger den manliga urinröret precis under dess koppling till urinblåsan. Prostatan kan vara nära kopplad till stora delar av urinvägarna, men det är faktiskt en del av det reproduktiva systemet. Den är kopplad till urinröret så att det under ejakulation kan utsöndrar prostata vätska in i sperma. Prostataförstoring Vätskan innehåller näringsämnen som hjälper spermierna överleva längre i slidan och gör lyckad reproduktion mer sannolikt.

Prostata borttagning

En prostatektomi är borttagande av hela eller delar av en prostata. Det främsta skälet som du kan ha din prostata bort är att du har smittats prostatacancer, eller en okontrollerad tillväxt av celler i prostata. Avlägsnandet är att förhindra att cancern sprider sig till andra delar av kroppen. Du kan också ha en prostatektomi eftersom din prostata har utvidgat genom den normala åldrandeprocessen. Detta är dock mycket mindre troligt och endast göras om prostata sätter press på urinröret och gör det svårt eller omöjligt att urinera.

Rutiner

Det finns tre huvudsakliga typer av förfaranden prostata tas bort. Den vanligaste kallas transuretral resektion av prostata (TURP). En upplyst rör sätts in i urinröret genom toppen av din penis. Hjälp av speciella skärande instrument, är prostata bort bit för bit. En laser prostatektomi är betydligt mindre invasiva eftersom den använder strålar av ljus för att ta bort prostatavävnad. En öppen prostatektomi är ett kirurgiskt ingrepp där en snitt görs i perineum eller nedre delen av buken. Den inre prostata är öste ut, men den yttre struktur kvarstår.

Recovery

Din återhämtningstid beror på de metoder som använts för att ta bort din prostata. TURP innebär upp till tre dagar på sjukhuset. Öppna kräver prostatektomi en mycket längre sjukhusvistelse än TURP på hur snabbt vår operationsstället läker. Å andra sidan är laser prostatektomi den minst invasiva av de förfaranden och är ett öppenvården förfarandet. Du kan behöva vila ett par dagar, men du kommer att kunna gå hem samma dag som det förfarande

Långsiktiga biverkningar

Det finns två huvudsakliga biverkningar förknippade med prostata bort. Inkontinens och impotens. Även om nästan alla som har prostata avskaffande kommer att ha svårt att kontrollera sina blåsa i de första dagarna, en del erfarenhet inkontinens som en långsiktig bieffekt. Du läkaren föreslå bäcken övningar eller kirurgi för att korrigera problemet. Impotens kan också förekomma från nervskador under operationen. Du kan behandla denna biverkan med läkemedel eller penisimplantat. Återigen, tala med din läkare som kommer att diskutera dina alternativ.

Previous:nothing Next:vilken mat att äta för förstoppning med IBS

Relaterade artiklar


 • glaukom alternativ behandling
 • definition och funktion av det mänskliga skelettet
 • spermier myter
 • över disk botemedel mot skabb
 • hur man får fingrarna Unglued smärtfritt
 • olika typer av hälso-sjukvård för äldre
 • tecken och symtom på progesteron tidig graviditet
 • p-piller för klimakteriet symtom
 • om prostataförstoring förebyggande
 • information om patientens hantering
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com