skador på sidoledband

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-06-17
Knäleden är det största gemensamma i den mänskliga kroppen. Ligament som finns i knäleden, den cruciate och sidoledband, hjälpa till att hålla gemensamma tillsammans. De gör detta genom att ansluta lårbenet, eller lårbenet, mot underbenet ben, skenben och vadben. Skador på sidoledband är vanliga idrottsskador, särskilt i kontakt sporter som fotboll och fotboll

korsband

. Den korsband i knät hjälper till att kontrollera och tillbaka rörelse i leden. De bildar ett "X" mönster i leden. Främre korsbandet eller ACL, är på framsidan av knät och den bakre korsbandet, eller LCL är på baksidan av knäet. Dessa ligament arbetar unisont för att stabilisera knäleden tillsammans med sidoledband.

Sidoledband

Det finns två sidoledband. Den mediala säkerheter ligament, MCL och det laterala säkerheter ligament, LCL. MCL ansluter lårbenet till skenbenet. Den LCL förbinder lårbenet till de mindre ben i benet, det vadben. Dessa ligament bidrar till att stabilisera ditt knä under sida till sida rörelse. De hjälper också som stöd för knäleden mot en ovanlig rörelse.

skadeorsakerna Mest säkerheter ligament skador orsakas av en plötslig stöt eller kraft att knäleden. Detta sker ofta i kontakt sport utan kan även ske på grund av ett fall eller missade steg. Som ett resultat av ett direkt slag som tvingar knä in mot det andra knäet, kan MCL vara stukat eller trasiga. När knäet trycks utåt beror på force inträffar skador på LCL vanligtvis.

Symtom

Skador på sidoledband brukar resultera i instabilitet. Detta kan orsaka osäkerhet fot och gör det svårt att gå. Smärta och svullnad kommer också att ske. Inuti knäsmärta orsakas av en skada på mediala säkerheter ligament. Utanför knäsmärta orsakas av en skada på laterala säkerheter ligament.

Behandling

Behandling beror på graden av skadan. Grade en stukning anses lindriga och menar att det gemensamma har behållit det mesta av sin stabilitet. Grade två stukningar är de skador som resulterar i en partiell bristning av ligament. Grade tre stukningar är svåra. De Resultatet är ett komplett tår och total förlust av stabilitet i det gemensamma. Grade ett och två stukningar är i allmänhet behandlas med is, vila och anti-inflammatorisk medicin för svullnad och smärta. Kryckor kommer också att hjälpa att hålla vikten av det gemensamma. Läkaren kan också ge ett stag för att bäras under aktivitet när skadan är läkt och du får klartecken att delta igen. Grad tre stukningar kan kräva operation Om revan är sådan att den inte kommer att läka på egen hand.

Previous:nothing Next:effekter av energidrycker på pulsen

Relaterade artiklar


 • övningar görs hemma
 • ärftlig risk för diabetes hos barn
 • Hur man vet om ditt barn har vattkoppor, även om de är vaccinerade
 • vad är effekten av fetter och kolesterol?
 • effekterna av heavy metal musik
 • multivitaminer för tonåringar
 • hur man kan förhindra spridning förkylningar
 • att bota inre organ lukt
 • naturlig familjeplanering & amning
 • göra kvinnor får Grover’s sjukdom?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com