Skillnaden mellan manliga och kvinnliga urinblåsan

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-07-15
Alla vet att män och kvinnor är olika "där nere". Även om detta oftast referenser drag i reproduktiva strukturer, hänvisar den också till skillnader mellan manliga och kvinnliga urinblåsan

Syfte

I både män och kvinnor, är syftet med blåsan identiska: att ha och sedan utvisa vätska avfall i form av urin. Det är ingen skillnad i hur blåsan ansluter till njurarna för detta ändamål, och eftersom det inte finns någon skillnad i funktion, det är verkligen inte någon skillnad i urinblåsan storlek.

Läge

Skillnaderna mellan männens och kvinnornas reproduktiva organ kraft urinblåsan att sitta i olika positioner hos båda könen. Blåsan vilar på bäckenbotten i båda kön. Hos kvinnor är dock blåsan ligger bakom livmodern och de flesta av urinröret är faktiskt inbäddad i toppen av slidan.

Urinröret

Den största skillnaden mellan manliga och kvinnliga urinblåsan är i längd urinröret, röret som transporterar urin ut ur kroppen från urinblåsan. Hos kvinnor är urinröret bara i ett avsnitt, vilket är mycket kort (ca 1. 5 inches). Det sträcker sig bara genom halsen av urinblåsan, interna och externa ringmuskler, och det urogenitala membran. Hos män är urinröret i 3 sektioner och är mycket längre än den kvinnliga versionen på ca 8 inches. Det färdas genom hjälplös, interna och externa ringmuskler, urogenitala membran, Cowper är glad, och hela längden på penis.

Reproduktion

Hos kvinnor är blåsan och urinröret är inte ansluten till fortplantningsförmågan. Hos män tjänar urinröret dubbel tull och bär sädesvätska samt urin. Det är därför män kan ha svårt att kissa direkt efter samlag. Dessutom, eftersom urinblåsan, urinröret och prostata är alla anslutna, är täta urinträngningar ett av de främsta tecken på prostatacancer sjukdom hos män.

Infektioner

Enligt Mayo Clinic, hos kvinnor längden i urinvägarna och det korta avståndet mellan urinrörets mynning och anus innebär att det är mindre av ett avstånd för bakterier och andra patogener att resa innan de når blåsan. Detta kan vara en av de bidragande faktorerna till den höga urinvägsinfektioner hos kvinnor, jämfört med män. Både män och kvinnor kan ta antibiotika när en urinvägsinfektion uppstår.

Previous:nothing Next:biverkningar av Optiray färgämne

Relaterade artiklar


 • astma med feber hos barn
 • tips på hur man blir gravid
 • fiskolja förmåner för barn
 • friska lungor
 • hur platsen Braxton Hicks
 • Hur man använder en fyra-stop lavemang väska
 • genombrottsblödning och klimakteriet
 • böna utöva rutiner
 • Hur lång tid spermier i en kvinnas kropp?
 • hur man kan bli av med magen fett med livsmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com