Varför är mina bröst ömma efter min tid?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-07-06
Förutom kramper, ryggsmärtor, illamående, uppblåsthet och humörsvängningar, många kvinnor upplever också ömhet i brösten i dagarna kring deras perioder. Ömma bröst kan vara förvirrande, särskilt när den ömhet uppstår efter din period slut. Med en tydlig förståelse av de förändringar som sker i kroppen under hela din menscykel kommer att bidra till att kasta lite ljus över varför just du upplever detta ömhet

Du behöver:
värmedyna, is eller våta komprimera
. massage lotion.
paracetamol eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.

menstruationscykeln

Din menscykel är kroppens sätt att förbereda för graviditet. Du beräknar din mens genom att räkna antalet dagar från den första dagen av din mens till första dagen i nästa period, som vanligtvis är cirka 28 dagar, enligt US Department of Health and Human Services. En del av kroppens graviditet förberedelse innebär förändringar i kvinnliga hormoner under hela din menscykel

menstruationscykeln Scener

The American Association Graviditet sägs att din menscykel är uppdelad i två steg. Follikelfasen scenen och luteala skede. Under follikulära fasen-som varar från den första dagen av din menstruation tills ägglossningen --- ökande nivåer av östrogen orsaka att livmoderslemhinnan att tjockna och ett ägg i en av dina äggstockar att mogna. Den luteala stadium börjar när äggstocken släpper moget ägg i din äggledare och varar till den första dagen av din nästa period. Under detta skede av menstruationscykeln, follikeln som lämnat ut de mogna ägget ger högre nivåer av progesteron, som förbereder livmodern för att ta emot och vårda det befruktade ägget.

menstruationen

Om mogna ägget frigörs från äggstocken inte blir befruktat, kroppens nivåer av progesteron och östrogen minska dramatiskt, din kropp inte behöver höga hormonnivåer att stödja din graviditet eftersom du inte föreställa sig. Den obefruktat ägg sönderfaller och lämnar din kropp i den månatliga blodflödet som du vet som din menstruation. I början av denna period markerar också början på nästa menstruationscykel och början av kroppens förberedelser inför graviditet igen.

Östrogen

En av de viktigaste kvinnliga hormoner involverade i din menscykel är östrogen. Under den follikulära skede av menstruationscykeln, nivåerna av östrogen i blodet ökar dagligen tills de utlöser ägglossningen. Utan åtföljande höga nivåer av progesteron för att kompensera dess effekter, dominerar östrogen i kroppen under första halvan av din menscykel. Eftersom östrogen är det kvinnliga könshormonet som orsakar bröst utvecklingen, orsakerna till de ökande av detta hormon i kroppen under första halvan av din menscykel ofta bröst eller ömhet under och efter mensen.

Överväganden

Att uppleva ömhet i brösten efter din tid tyder bara på att din kropp producerar tillräckliga nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen. Om du upplever alltför ömma bröst före, under och efter din tid, tillsammans med återkommande missfall eller oförmåga att bli gravid i mer än ett år, då kanske du producerar för lite progesteron eller för mycket östrogen. Om du misstänker att ditt ömma bröst kan bero på hormon obalans, tala med din läkare om hormon testning.

Previous:nothing Next:define FSH

Relaterade artiklar


 • glaukom alternativ behandling
 • hur man kan vara mer attraktiva för kvinnor
 • noretisteron effekter
 • hur man ökar en hälsosam byst
 • Du kan leva utan din prostata?
 • hur man hittar en husläkare
 • postpartum bensmärta
 • biverkningar av klimakteriet
 • yrsel under klimakteriet
 • liv efter klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com