Vilka är orsakerna till en förstorad lever?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-07-10
Enligt liverhealtharticles. info, väger den genomsnittliga vuxna lever upp till fyra pounds. Men för en rad olika skäl, fann orgeln i buken kan överskrida denna vikt. Villkoret för en förstorad lever också kallas hepatomegali

leverfunktionstest

Levern, den största organ i kroppen finns i buken, har många syften. De flesta av de funktioner som hanterar matsmältningen. Levern hjälper till med att hantera fett och proteiner från livsmedel, liksom gifter och alkohol. Dessutom producerar levern galla, ett ämne som hjälper till att absorbera fett och utvisa vissa fettämnen. Ibland kan levern bli förstorad. En förstorad lever är ett tecken på att något inte står helt rätt i kroppen.

Symtom /tecken

Om levern är något förstorad, en person som sannolikt inte kommer att märka något ovanligt. Men om levern växer kraftigt, en person kan känna sig öm och har en känsla av fullkomlighet i buken regionen. En förstorad lever också kan producera vätska i buken och resultera i galla inte går ordentligt i kroppen. Gulsot, ett tillstånd där huden blir gul, är ett annat symptom på en överdimensionerad lever.

Orsaker

En förstorad lever kan orsakas av flera saker. Vanliga orsaker är en infektion i levern, överanvändning av alkohol, cystor, hepatit, malaria, körtelfeber och olika typer av cancer, t. ex. leukemi. En förstorad lever också kan orsakas av övervikt eller av levern är inflammerad, vilket resulterar i autoimmuna leversjukdomar. Om galla eller blod är blockerad från att strömma ut i levern, kan resultatet leda till en förstorad lever.

Hos barn

Vuxna är inte de enda som kan få en förstorad lever. Hepatomegali också kan förekomma hos barn. Sjukdomstillstånd som kan resultera i en förstorad lever inkluderar galaktosemi, en genetisk sjukdom där sockerarter från mjölk samla ihop i levern, och Alagilles syndrom, en sjukdom där gallvägarna ihop sig och urholka. Andra medicinska tillstånd som drabbar barn som kan resultera i en förstorad lever inkluderar hemorragisk telangiektasi, en sjukdom som tunnar blodkärlen i huden och mag-tarmkanalen att vara benägna att blödning och Wilsons sjukdom, en genetisk sjukdom som orsakas av ansamling av koppar i levern.

Diagnos /Behandling

Det finns flera sätt att avgöra om levern har blivit förstorad. Ett blodprov kan hjälpa till att göra diagnosen, samt ett urinprov. I vissa fall måste en del av levern erhållas och granskas under mikroskop för att berätta. En X-ray eller datortomografi av buken kan avslöja om levern har ökat onormalt. Leverförstoring kan behandlas med vila, en hälsosam kost och motion.

Previous:nothing Next:hur lång är puberteten sista?

Relaterade artiklar


 • neonatal viktminskning
 • naturliga växtbaserade behandling för erektil dysfunktion
 • hög risk ålder för graviditet
 • hur man bestämmer kön ett ofött barn
 • hur man kan minska risken för akne
 • lekterapi för kvinnor i ämnet missbruk behandling
 • diabetes och hjärtinfarkt kost
 • tecken och symtom på en tarm-virus
 • hur man vet varför du har högt blodtryck
 • böna utöva rutiner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com