blodplättar faktorer

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-07-02
Trombocyter utgör en stor del av både människor och djur blod. Trombocyter är men en liten del av blodvolymen i kroppen. Friska trombocyter orsaka blodets normala koagulering (levra sig) när blödning uppstår från en klippa eller blåmärke. Administrera trombocyttransfusioner förhindra eller lösa eventuella blödningar orsakade av trombocytopeni (en blodsjukdom som uppvisar onormalt litet antal blodplättar i blodet), trombocyter dysfunktion orsakad av njursvikt, eller antikoagulantia såsom ibuprofen eller acetylsalicylsyra.

Produktion

stimuleras av ett hormon som kallas trombopoetin, trombocyter växa från stora benmärgsceller. När cellerna når optimal tillväxt, avslutar en sönderdelning att släppa tusen trombocyter per stort ben cell enhet och in i blodbanan. Cirkulerande i tio dagar, trombocyter dåvarande slut sin kortlivade bor i mjälten.

trombocyter Struktur

Endast tjugo procent i diameter med en röda blodkroppar, trombocyter är mer ett fragment (sk megakaryocyter) därefter en sann cell. Observation trombocyter är möjlig endast genom ett mikroskop. Icke desto mindre har trombocyter struktur nyckelkomponenter avgörande för att stoppa blödningen.

Funktion

celler som kallas endotel brukar skapa en non-stick yta på en normal blodkärlsväggen men förändras när skadan inträffar. Den normalt starka fibrer som omger kärlväggen bli som en magnet, teckning och stimulerande form-förändring i trombocyter. De första att reagera på en skada i kroppen, trombocyter fastnar på normalt Teflon slät blodkärlens väggar som flugpapper, avskärma blödningar och förebygga röda blodkroppar och plasma från att läcka genom skadan.

High trombocyttal

En hög trombocyter kan leda till en blodsjukdom som kallas trombocytopeni. En stor medicinsk angelägenhet för en hög trombocyter är en patient med en stroke (blodpropp i hjärnan som orsakar det fartyg till blödning, som producerar hjärnskador eller död).

Lågt antal blodplättar

En lägre än normalt trombocytantal leda omfattande blödning med en skada och kan vara särskilt farlig under operation. Å andra sidan, i vissa fall är det medicinskt fördelaktigt att hålla lägre trombocytantal. Människor som är mottagliga för stroke eller som har genomgått en omfattande hjärtoperation behöva lägre trombocytantalet. Det finns receptbelagda läkemedel för att uppnå detta, liksom över disk föreningar som aspirin. Dessa behandlingar skall alltid under överinseende av läkare.

Lågt antal blodplättarPrevious:nothing Next:fotled vrickning hos barn

Relaterade artiklar


 • Kalifornien friska familjer program
 • astma ansträngningsutlöst symtom
 • biverkningar av rifafour piller
 • varför använda ett bälte postpartum stöd?
 • Vilka är fördelarna med anbud kokos vatten under graviditeten?
 • livsmedel som producerar mer spermier
 • hur lång tid tar det hjärnhinneinflammation vaccination sista?
 • hur man ska behandla din inåtväxta tånagel
 • hur man förfalskar din graviditet
 • höger sida hjärnans funktioner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com