hur lång är puberteten sista?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-07-10
Även om inga två människor är likadana, vi har alla puberteten gemensamt. Puberteten är den tid då kroppen utvecklas och förändras från kroppen av ett barn i kroppen av en vuxen. Människor förändringar i sin egen takt under puberteten. För vissa kommer mycket av deras utveckling ske snabbt i två eller tre år. För andra kan förändringar vara mer gradvis, med fyra till fem år. Men vare sig puberteten varar två år eller fem år, kommer din kropp att växa snabbare under denna tid än vid någon annan tid i ditt liv, än som en baby.

Tidsplan

För flickor börjar puberteten vanligen någonstans mellan ålder 8 och 13. För pojkar börjar puberteten vanligen någonstans mellan 10 års ålder och 14. Puberteten börjar när hypofysen-en ärta-formade körtel som finns längst ner i hjärnan -. Släppa ut speciella hormoner som signal könskörtlarna (pojkar testiklar, flickor äggstockarna) att utveckla

Funktioner

Ett av de första tecknen på pubertet för en tjej är bröst utveckling. För pojkar är det en ökning av storleken på deras testiklar. Båda könen ser normalt ljus hårväxt under armarna och på deras könsorgan under de tidiga stadierna av puberteten. Akne börja vanligtvis utvecklas efter ålder 13. Fysisk tillväxt kan ske snabbt när som helst under puberteten, med höjd vinster på upp till 4 inches i ett år. Flickor har generellt sin tid under sena stadier av pubertet, efter deras bröst och höfter har ökat. Pojkarnas ansiktshår är normalt en av de senare funktionerna i puberteten, efter deras röst har förändrats och deras testiklar och penis har vuxit.

Funktion

De förändringar som sker under puberteten skilja vuxna män och kvinnor, förbereda sina kroppar för sexuell reproduktion. Pojkars testiklar börjar producera testosteron och spermier. Girls 'äggstockarna börjar producera östrogen och progesteron, och menstruationscykeln börjar. En persons kropp anses fullt utvecklad några år efter uppnådd vuxen höjd. För tjejer är detta ungefär 17 års ålder och pojkar runt 19 års ålder.

Effekter

Produktionen av nya hormoner inte bara effekter i kroppen, men sinnet också. Förvirring, kort temperament och starka känslor är alla vanliga egenskaper hos ungdomar under puberteten. Det är vanligt att ungdomar har många frågor om det motsatta könet och sexualitet under puberteten också.

Överväganden

På många skolor börjar sex-ed i femte eller sjätte klass. Många föräldrar väljer att prata med sina barn om puberteten före det. Föräldrar, lärare och andra vuxna bör vara känslig och omtänksam som de av barn genom denna labyrint av utvecklingen i vuxen ålder.

Varning

När puberteten börjar tidigare än normalt-före ålder 7 eller 8 för flickor och före ålder 9 pojkar-det är ett tillstånd som kallas tidig pubertet. Denna situation proceeds vanligtvis med normala utvecklingen, men föräldrar bör tala med sin barnläkare för att se om behandlingen kan behövas.

Försenad pubertet kan också förekomma, vilket innebär att processen börjar senare än normalt. Ibland orsaken kan vara uppenbar: genetiska, undernäring, allvarlig atletisk träning, men många gånger orsaken är oklar. Föräldrar bör se deras barnläkare om deras barn inte har börjat puberteten efter ålder 14.

Previous:nothing Next:bröst och skuldra

Relaterade artiklar


 • Hur mycket ska du väga?
 • neonatal viktminskning
 • hälsorisker för gravida tonåringar
 • hemlagad get bröstmjölksersättning baby
 • orsakerna till utslag i underlivet
 • vilken mat att äta för förstoppning med IBS
 • tecken på septisk chock
 • vad förutom cancer orsakar PSA-nivåer för att öka?
 • missbruk hos barn
 • om trypsin
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com