Hur snabbt kan man bli gravid efter en förlossning?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-05-26
Efter födseln av ett barn, många kvinnor undrar när deras menstruationscykeln och därefter, fertilitet, kommer tillbaka. Svaret på detta beror på flera faktorer, inklusive om inte modern ammar sitt barn. Förlossning tar en vägtull på moderns kropp, och därför bli gravid under veckorna närmast efter förlossningen rekommenderas inte av de flesta vårdpersonal. På grund av detta är det viktigt för mödrar att veta när de kan bli fertila igen och vidta försiktighetsåtgärder för att undvika graviditet.

ägglossning efter förlossningen

De flesta kvinnor uppleva tre till åtta veckors blödning efter förlossningen. Under de första dagarna efter förlossningen, är detta blödning klarrött till färgen. Med tiden kommer detta blödning, även känd som avslag, blivit ljusare i flöde och färg, signalering moderns livmoder är nästan helt läkt. Chansen att en mamma kommer att ägglossning under de första sex veckorna efter förlossningen är relativt låg, om inte omöjligt.

När blödning post partum har stoppats och om mamman är inte enbart amning, hon sannolikt kommer att återupptas ägglossning runt 10 veckor efter födseln. Faktum är att 80 procent av alla kvinnor som inte ammar rapporterar att deras tid har återvänt vid denna tidpunkt. På grund av detta faktum är det möjligt för en kvinna att bli gravid innan hon någonsin har en period. Om en kvinna inte är uteslutande ammar bör hon prata med henne vårdgivare om preventivmedel alternativ på henne på sex veckor postpartum checkup.

Amning

Om en mamma ammar uteslutande hennes barn, hennes chanser att ägglossning snart efter att födelse minska oerhört. För att detta skall inträffa en mamma måste sjuksköterska hennes bebis på efterfrågan och begränsa mängden av tillskott med en flaska. Denna metod, som kallas amningsperioden amenorré metoden har visat sig vara 98 procent effektivt för att förhindra ägglossning när de används på detta sätt.

Anledningen amning är så effektivt för att förebygga ägglossningen beror på att hormonet prolaktin produceras i stora mängder varje gång barnet suger på bröstet. Prolaktin hämmar naturligtvis ägglossning. Mödrar bör vara medvetna om att denna metod endast fungerar så länge de fortsätter enbart amning. När barnet börjar att ta mer fast föda, eller börjar sova hela natten vilket ökar tiden mellan utfodringar, bör mödrar börja använda en annan typ av preventivmedel eftersom ägglossningen skulle kunna återuppta när som helst.

Återuppta Sex

De flesta läkare rekommenderar mammor vänta minst sex veckor efter förlossningen har skett innan återuppta sexuell aktivitet. Detta beror på att moderns kropp tar minst här lång tid att läka och återhämta sig från trauma förlossningen. Många kvinnor finner att sex ska vara obekvämt för flera månader till ett år efter födseln av deras barn. Detta är mycket vanligt, men kvinnor bör diskutera alla problem de har med sina läkare.

Omkring sex veckor efter förlossningen, kommer de flesta kvinnor att återvända till sin läkare för en postpartum checkup. Vid detta besök kommer läkaren att undersöka patienten och se till att hon läker ordentligt. Vid denna tid flesta läkare ge grönt ljus att återuppta samlag och också kommer att diskutera lämpliga alternativ preventivmedel.

Framtidsutsikter

En studie i British Medical Journal har funnit att kvinnor som väntar minst sex månader mellan graviditeterna löper en ökad risk för komplikationer i den efterföljande graviditeten inklusive missfall, tidig förlossning eller neonatal död. På grund av dessa ökade risker, de flesta vårdgivare råda kvinnor att vänta minst sex månader innan du blir gravid igen.

Om en kvinna är fortfarande ammar sitt barn, rekommenderas hon vänja sitt barn när hon blir gravid igen, bör en ersättning mödrar gör när de beslutar om att börja försöka bli gravida.

Överväganden

Eftersom varje kvinna och situation är unik, kom ihåg att det är möjligt vid något tillfälle efter förlossningen att bli gravid om du har oskyddat samlag. Om ägglossning inträffar och preventivmedel inte används, är graviditet en klar möjlighet. Därför är det viktigt att diskutera alternativ preventivmedel med din vårdgivare och partner om ytterligare en graviditet inte är omedelbart önskas.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Fakta om hjärtsjukdom hos kvinnor

Relaterade artiklar


 • enkla sätt att gå upp i vikt
 • hur man kan slå endometrioisis 85 - hur man kan förbättra sexuell aktivitet efter livmoder hysterektomi
 • biverkningar efter Depo Provera
 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • bebisar och sköldkörtelproblem
 • hur man får ordentlig medicinsk vård efter ett sexuellt övergrepp
 • Så här hjälper du gymnasieelev får tillräckligt med sömn
 • om att vara perimenopausal
 • om hormon obalanser i flickor
 • hur man ger en kille en sexuell massage
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com