graviditet & bröstcancer

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-05-31
Reproduktiv faktorer som tidpunkten och antalet graviditeter kan påverka en kvinnas risk att utveckla bröstcancer senare i livet. I vissa fall slår bröstcancer kvinnor under graviditeten. Även om en graviditet något gränser behandlingsalternativ, ett antal livskraftiga metoder för att behandla bröstcancer under graviditeten finns tillgängliga. Även om vissa behandlingsmetoder kan inverka negativt på framtida fertilitet (oavsett om du är gravid eller inte när du tar emot dem), många bröstcancer överlevande fortsätter med att skaffa barn senare i livet.

Graviditet och framtida risken för bröstcancer

Enligt National Cancer Institute, flera graviditetsrelaterade faktorer minska en kvinnas risk att utveckla bröstcancer senare i livet. Ju tidigare du har din första barn, desto lägre är risken för framtida bröstcancer, även om denna fördel försvinner runt 30 års ålder. (Kvinnor som föder sitt första barn runt 30 års ålder har ungefär samma risk för bröstcancer som kvinnor som aldrig har barn. ) Risken för bröstcancer minskar också när en kvinna har flera barn, särskilt om dessa barn är födda när kvinnan är unga. Efter förlossningen ökar risken för bröstcancer tillfälligt under några år.

Bröstcancer under graviditeten

Enligt American Cancer Society, cirka 1 på 3. 000 gravida kvinnor diagnosen bröstcancer. Bröstcancer är ofta diagnosen senare än normalt till gravida kvinnor eftersom förändringar i bröstet som uppstår under graviditeten kan göra det svårare att hitta cancer klumpar. Av denna anledning är det särskilt viktigt att få regelbunden bröst tentor (och mammografi, om det behövs) under graviditeten.

Prognos diagnostiserats med bröstcancer under graviditet inte avsevärt minska dina chanser att överleva bröstcancer. Enligt BreastCancer. org, har studier visat att kvinnor som diagnosticerades med bröstcancer under graviditeten hade långsiktiga överlevnad som liknar barnlösa kvinnor diagnosen samma typ och stadium av cancer.

Behandling

Bröstcancer behandlingsalternativ är mer begränsade under graviditeten på grund av oro för att skada fostret. Enligt American Cancer Society, är det i allmänhet säkra för gravida kvinnor att ha en mastektomi (kirurgiskt borttagande av brösten) eller lumpectomy (kirurgiskt avlägsnande av cancertumör). Om strålbehandling behövs efter operation, är det oftast försenas till efter förlossningen att inte påverka fostret. Kemoterapi är oftast bara används i andra eller tredje trimestern av en graviditet så att fostrets organ har tid att utveckla före behandling. I de fall där cancern inte hittas förrän en kvinnas tredje trimestern är kemo ibland försenas till efter leverans.

Graviditet efter bröstcancer

Enligt bröstcancer organisationen Susan G. Komen för Cure har studier inte funnit att bli gravid efter att ha behandlats för bröstcancer har en negativ inverkan på en kvinnas långsiktiga överlevnad. Eftersom American Cancer Society har emellertid inte alla bröstcancer överlevande har möjlighet att bli gravid efter behandlingen, eftersom vissa cancerbehandlingar försämra framtida fertiliteten. Många överlevande, dock går på att få lyckade graviditeter senare i livet, enligt American Cancer Society.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad p-piller gör kvinnor ta när man gör provrörsbefruktning?

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på mono i barn
 • omsorg för äldre i hemmet kontra sjukhem
 • hur man kan slå endometrioisis 85 - hur man kan förbättra sexuell aktivitet efter livmoder hysterektomi
 • graviditet rökning risker
 • tecken och symtom på högt blodtryck under graviditeten
 • vad man ska göra för ont i ryggen?
 • sexuella biverkningar av Flomax
 • struktur av blodkärl
 • medicinering till kvinnor med brist på sexuell lust
 • naturliga sätt att öka HGH produktion i kroppen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com