struktur av blodkärl

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-05-23
Den mänskliga kroppen innehåller tre huvudtyper av blodkärl: artärer, kapillärer och vener, som har mycket olika strukturer. Artärer och vener kan se som enkla rör, men de är faktiskt består av en inre kammare, lumen, omgiven av tre skikt: tunica intima, media Tunica och tunica adventitia (ibland kallad tunica Externa). Kapillärer är de minsta blodkärlen, med mycket tunna väggar genom vilka utbyte av restprodukter sker

Funktioner

Den huvudsakliga funktionen av artärer är att bedriva ren, syresatt blod från hjärtat till resten av kroppen. Kapillärer ansluta artärer till vener, som sedan transporterar avfallet fyllda, Syrebristen blod tillbaka till hjärtat, till att börja cykeln om igen.

Artärer

Därför att de måste tvinga blodet till alla delar av kroppen, även de så långt bort från hjärtat som tips på tårna, artärer är mycket muskulösa. Tunica media i artärer är en tjock band av muskler som pressar samman för att skjuta blodet genom centrala lumen. När artärerna blir blockerade i ett tillstånd som kallas åderförkalkning, människor är benägna att hjärtattacker och stroke, eftersom deras kroppar inte får den blodflödet de behöver. Kost och motion är mycket viktiga för att förebygga denna dödliga sjukdom

kapillärer

kapillärerna är mycket tunna. -Bara en cell tjock-och tjänar till att ta upp slaggprodukter och sedan överföra blod från artärerna till ådror. Kapillärer är platsen för koldioxid och syre utbyte. Eftersom de är så tunna, kan kapillärer bryta enkelt och ibland inte visar sig på huden som röda, SPINDELLIKNANDE fläckar.

Veins

vener har en viktig uppgift i att ta "används" blod till hjärtat, där det pågår på lungorna som syresatt och njurarna som ska rengöras. Eftersom Tunica media vener är mycket tunnare än artärer (vener är i grunden hopfällbara tuber när de inte fylls med blod), tvinga vener inte blod lika starkt som artärerna gör. Av denna anledning, ventiler är nödvändiga för att förebygga avfall-lastad blod från att rinna i motsatt riktning.

System

det kardiovaskulära systemet förser kroppen med blod och syre den behöver för att fungera. Hjärtat är uppdelat i två sidor, höger och vänster, och denna uppdelning håller syrerikt blod från att blandas med syrefattigt blod. Artärer forslar blod bort från hjärtat (kom ihåg "A" för "artery" och "borta"). Den högra sidan av hjärtat pumpar syrefattigt blod till lungorna att fyllas med syrgas, den vänstra sidan av hjärtat pumpar syrerikt blod ut i kroppen. Kapillärer fungera som bro mellan artärer och vener, och som kompletterar cykeln genom att returnera deoxygenated blod tillbaka till hjärtat.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:perimenopausal problem

Relaterade artiklar


 • hur typ 2-diabetes drabbar familjer
 • hur man ger en kille en sexuell massage
 • normal baby vikt vid födseln
 • biverkningar efter Depo Provera
 • mäns sexuella sjukvård
 • vad man ska göra för ont i ryggen?
 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • om hormon obalanser i flickor
 • Så här hjälper du gymnasieelev får tillräckligt med sömn
 • sexuella biverkningar av Flomax
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com