tecken och symtom på mono i barn

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-05-28
Infektiös mononukleos, även kallad den "kysser sjukdomen" påverkar inte bara tonåringar eller unga vuxna. Små barn kan också drabbas av denna sjukdom, som orsakas av Epstein-Barr-viruset. Därför är det viktigt att titta efter tecken och symtom på mono i barn

Svårt Diagnos

Mono kan vara svårt att diagnostisera hos barn, eftersom de kanske inte visar några symptom alls eller skyltarna kan misstas för en förkylning eller influensa. Av någon anledning gör Epstein-Barr virus (EBV) inte barn som sjuka som den gör tonåringar eller vuxna.

För barn äldre än 4, kan blodprov göras. Däremot kan små barn testar negativt för mono även om de är infekterade. När ett barn förvärvar EBV, kommer hon ha det för alltid, även efter att hon återhämtat sig. Viruset kan återaktivera, men hon kommer inte få mono igen, hon kommer att vidarebefordra den till andra

Klassiska symptom

Infekterade barn känner sig trötta och kan ha feber. . En halsont brukar också följer. Svullna körtlar i nacken och andra platser är andra klassiska symptom på mono, med feber och trötthet systematiskt förvärras.

Alice i Underlandet syndrom

Fenomenet att se förvrängda storlekar, former och avstånd är sällsynt, men Det drabbar främst yngre barn med infektiös mononukleos. Detta bör tas på allvar, eftersom det kan vara det enda symtomet. Dessa symtom brukar inte vara längre än fem månader.

Förstorad mjälte

Enligt barnläkaren Dr Paul Roumeliotis, grundare och tidigare chef för Montreal Children's Hospital Pediatric Samråd och Astma Centers, upp till 50 procent av barn med mono utveckla en förstorad mjälte. Som fysisk aktivitet kan leda till en brusten mjälte, bör barn undvika motion och aktivitet om de har mono.

Andra tecken

Andra tecken att titta efter är hudutslag, buksmärta eller en rinnande näsa. Ensamt eller i kombination med varandra, kan dessa tecken tyda på att ditt barn lider av mono.

Ungefär ett av 20 barn som lider av mono också har halsfluss. Om antibiotika inte tar hand om STREP hals, det finns en god chans att ditt barn har mono.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:naturliga sätt att öka HGH produktion i kroppen

Relaterade artiklar


 • hur man hittar klinisk forskning prövningar för medicinsk och psykisk ohälsa
 • sexuella biverkningar av Flomax
 • normal baby vikt vid födseln
 • smittsamma sjukdomar hos barn
 • Så här hjälper du gymnasieelev får tillräckligt med sömn
 • hur man dödar munsår
 • biverkningar efter Depo Provera
 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • Hur snabbt kan man bli gravid efter en förlossning?
 • om att vara perimenopausal
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com