typer av mini piller

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-05-18
Mini-piller är p-piller som innehåller det syntetiska hormonet gestagen men inte innehåller östrogen eller andra hormoner. Dessa piller är avsedda för förebyggande av graviditet och är oftast tas av kvinnor som inte kan ta p-piller som innehåller mer än ett hormon eller högre doser av hormoner

Micronor

Micronor är ett varumärke för en typ av minipiller. Detta piller förhindrar graviditet genom att orsaka cervixmucosan tjockna, vilket gör det svårare för spermier att simma upp livmoderhalsen för att träffa ägget. Dessutom förhindrar detta piller ägglossningen i ungefär hälften av de cykler av kvinnor som tar den. Det påverkar även andra hormoner som är relevanta för reproduktion samt orsakar förändringar i äggledarna och livmoderslemhinnan.

Nora-BE

Nora-BE är en annan typ av mini-piller. Liksom Micronor, är det tänkt att förhindra graviditet och fungerar på ett liknande sätt som Micronor. Nora-BE samt andra piller mini vanligen tas av kvinnor som inte tål p-piller med mer än en hormon i dem. De vanligaste andra hormon i p-piller är östrogen, och många kvinnor inte kan ta piller som innehåller östrogen.

Nor-QD

En annan med endast progesteron minipiller är Nor-QD. Mini piller såsom Nor-QD och andra arbetar också genom att fördröja flödet av ägget genom äggledaren, vilket gör det möjligt att ägg och spermier kommer att förlora lönsamhet innan de möts. Ägget är bara lönsamt för cirka 48 timmar efter ägglossning innan det kan inte gödslas. Likaså är spermier enda rörliga eller fertila i två till tre dagar innan det kommer att kunna befrukta ägget.

Överväganden

Alla tre av de ovan nämnda piller måste tas på exakt samma tid eller som nära som möjligt varje dag. Saknade ett piller, tar det mer än 3 timmar senare än vanligt, eller starta en ny förpackning sent kommer att öka din graviditet chanser. Om något av detta inträffar måste du använda back-up födelsekontroll under de kommande två dagarna varje gång du har samlag. Detta är något du behöver tänka på om du lever ett aktivt liv som inte eller inte kan ansluta sig till ett schema eller ofta avviker från schemat.

Varningar

Som alla p-piller, mini piller medföra en risk för blodproppar, vilket kan vara högre om du röker. Du bör inte röka och ta p-piller, även mini piller. Den minipiller bedriver också en risk för en stroke inträffar. Dimsyn, sluddrigt tal och svaghet eller domningar i ena sidan av kroppen är alla tecken på stroke och du bör omedelbart söka uppmärksamhet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:biverkningar efter Depo Provera

Relaterade artiklar


 • hur man kan slå endometrioisis 85 - hur man kan förbättra sexuell aktivitet efter livmoder hysterektomi
 • om att vara perimenopausal
 • mäns sexuella sjukvård
 • hur man får ordentlig medicinsk vård efter ett sexuellt övergrepp
 • sexuella biverkningar av Flomax
 • enkla sätt att gå upp i vikt
 • hur typ 2-diabetes drabbar familjer
 • hur man hittar klinisk forskning prövningar för medicinsk och psykisk ohälsa
 • Så här hjälper du gymnasieelev får tillräckligt med sömn
 • enkla sätt att få muskler
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com