CYMBALTA & graviditet biverkningar

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-06-02
Cymbalta (duloxetin) är en selektiv serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare hämmare (SNRI) som påverkar halterna av signalsubstanser i hjärnan. Läkare ordinera främst Cymbalta vid behandling av depression och generaliserad ångest. Det är också effektivt vid behandling av diabetisk perifer neuropati, ett tillstånd som orsakar smärta eller domningar i händer eller fötter. Dessutom läkare ordinera Cymbalta för att lindra smärta i samband med muskelsjukdom fibromyalgi. Cymbalta är generellt rekommenderas inte under graviditet.

Kategori C

Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) använder kategorier för att identifiera läkemedelssäkerhet under graviditet. Myndigheten har klassificerat Cymbalta som graviditet kategori C, kategori tilldelas när kliniska studier med dräktiga djur har visat risker för fostret. När Cymbalta administrerades till dräktiga råttor, vägde bebisarna under normalt och var mindre benägna att överleva.

Överväganden

Läkare råder ofta gravida kvinnor att sluta med Cymbalta under graviditet. Men om förmånerna bestäms överväga riskerna, kan patienten ha möjlighet att fortsätta ta Cymbalta. Till exempel kan en kvinna med obehandlad depression bete sig på ett sätt som är ohälsosamt för hennes ofödda barn.

PPHN Förekomst

En studie publicerad i 9 februari 2006 frågan om New England Journal of Medicine visade att kvinnor som tog selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), liknande SNRI, sent i graviditeten var sex gånger högre risk att få barn med kvarstående pulmonell hypertension hos nyfödda (PPHN). PPHN präglas av inskränkt blodkärl i lungorna, så att när blodet pumpas tillbaka från lungorna till andra organ, ger det otillräckligt syre. Detta kan vara livshotande för barnet.

Mer forskning behövs

Enligt Massachusetts General Hospital Center för kvinnors psykiska hälsa, även duloxetin verkar ha liknande verkningsmekanismer som SSRI, ingen fackgranskade studier har fokuserar på användning av denna medicin under graviditeten. Centret hemsida säger att vissa av de risker som är förenade med andra antidepressiva medel under graviditeten gäller sannolikt att duloxetin som bra och är upptagna i CYMBALTAs bipacksedeln, men systematisk forskning behövs.

Återkallande

Cymbalta kan ge abstinensbesvär om folk sluta ta det plötsligt. När en kvinna regelbundet tar Cymbalta mot slutet av graviditeten kommer barnet uppleva tillbakadragande efter leverans. Dessa barn kan ha sömnlöshet, vara upprörd, och gråta kontinuerligt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:ömmande leder i klimakteriet

Relaterade artiklar


 • Hur snabbt kan man bli gravid efter en förlossning?
 • om att vara perimenopausal
 • pediatriska ögonproblem
 • sexuella biverkningar av lisinopril
 • tecken och symtom på mono i barn
 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • enkla sätt att få muskler
 • omsorg för äldre i hemmet kontra sjukhem
 • mäns sexuella sjukvård
 • ömmande leder i klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com