Vad är stavar & kottar?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-06-17
Stavar och koner är photoreceptor celler i näthinnan och finns i alla ryggradsdjur öga strukturer. De anges som sådana eftersom de är faktiskt formade som stavar och koner. De är nervceller som tar i ljus från världen utanför och översätta det till en biokemisk signal som de skickar till hjärnan som tolkar det som visuella data

Funktion

ljusmätare celler utföra en process som kallas ljusöverledningen. När fotoner träffa fotoreceptorer, ändrar membranpotential i cellen lämpligt att avgiften av ljuset partikeln. När detta händer är en signalsubstans partikel som kallas glutamat frigörs. Individuella fotoreceptorer inte upptäcker färg, utan snarare förekomsten av det. Bara flera koner arbetar i samförstånd kan tolka färg.

Rods

Rods låta ögat att uppfatta svagt ljus miljöer korrekt. Detta kallas scotopic vision. De inte uppfattar färg och kan inte uppfatta utrymme med stor noggrannhet. De är över 1000 gånger mer känsliga för ljus än kottar, dock, och uppfattar rörelse långt mer effektivt. I det mänskliga ögat, stavar kräver ca 30 minuter för anpassning för att uppnå optimal effektivitet vid en viss låg ljusnivå.

Kottar

Kottar är ansvariga för dagsljus vision, och är specialiserade efter färg. Av de 6 till 7 miljoner tappar i ögat, cirka 64 procent är gröna, 32 procent är röda och 2 procent är blå, enligt en presentation av Institutionen för fysik vid Georgia State University. Färgerna är noggrant uppfattas av tre eller flera kottar bränning i samförstånd med anledning av ljus stimulans. De anpassar sig till ändrade ljusförhållanden långt snabbare än stavar gör.

Färgseende

Varje särskild kon är inställd att tolka ljus av en viss våglängd. För att få större noggrannhet, jämför ögat ljusavläsningar över flera kottar att bilda en bild i hjärnan. Ögat tolkar färg blandningar genom att bestämma hur stor del av olikfärgade koner stimuleras. Till exempel är gul uppfattas när röda kottarna aktiveras i en något högre andel än gröna kottarna.

Brister

skada eller förlust av stavar leder till nattblindhet, medan förlust av kottar leder till blindhet. Oproportionerligt stora färg kottar kan leda till färgblindhet, som ögat i det fallet gör fel i bearbetningen färger exakt. A-vitaminbrist leder till stav skador och minskade mörkerseende förmåga.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:akne märke behandling

Relaterade artiklar


 • Hur man känner igen sexuella övergrepp mot barn
 • tecken och symtom på högt blodtryck under graviditeten
 • effekterna av för mycket östrogen hos kvinnor
 • vad man ska göra för ont i ryggen?
 • AA information
 • te och viktminskning
 • klimakteriet och minnesförlust
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
 • fakta om vattkoppor
 • hur man kan slå endometrioisis 85 - hur man kan förbättra sexuell aktivitet efter livmoder hysterektomi
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com