av en menstruationscykel

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-06-02
Varje månad går den kvinnliga kroppen genom en mycket komplicerad process för att förbereda sig för eventuella graviditet. Den invecklad process av menstruationscykeln involverar flera hormoner och omfattar olika faser. Lära sig mer om vad som händer under menstruationscykeln kan öka din förståelse för vad en normal, frisk cykel betyder för din kropp

Day One

Den första dagen av din menstruation anses dagen i din cykel. Före början av din tid, din livmoderväggen bygga upp ett skyddande lager av vävnad och näringsämnen för att förbereda sig för implantation av ett befruktat ägg. Om graviditet inte inträffar, börjar denna livmoderslemhinnan att upplösas. Den resulterande flödet av blod är vad som orsakar din menstruation.

Follikelstimulerande hormon

När din kropp gör sig den onödiga livmoderslemhinnan, är det också producera follikelstimulerande hormon (FHS). Detta hormon orsakar ett tiotal folliklar i äggstockarna att börja mogna och släppa östrogen. Äggen inom folliklar börjar mogna och förbereda för eventuella befruktningen. Den här processen tar normalt cirka två veckor, och den slutar när kroppen når en östrogen tröskelvärde.

Östrogen

hormonet östrogen är viktigt för mognaden av ägg och utvecklingen av livmoderslemhinnan. Som östrogen nivåerna stiga under de två första veckorna av din cykel, kan du uppleva bröstsvullnad eller ömhet, humörsvängningar, huvudvärk och minskad sexlust, alla vanliga symptom på premenstruella syndrom (PMS). Så småningom, de höga nivåerna av östrogen utlösa en våg av luteiniserande hormon.

Ägglossning

En plötslig ökning av luteiniserande hormon (LH) orsakar ett ägg att spricka från follikeln, en process som kallas ägglossning. En kvinna kan släppa två eller fler ägg i en 24-timmarsperiod, som står för tvåäggstvillingar eller flerbarnsfödsel. Den spruckna follikeln börjar släppa annat hormon som kallas progesteron.

Progesteron

frisläppandet av progesteron efter ägglossningen förhindrar utsläpp av andra ägg och även stöd i förtjockning livmoderslemhinnan. Ökade progesteron nivåer kan också orsaka en stegring av kroppstemperaturen. Kvinnor som försöker bli gravid övervaka sina basala kroppstemperaturen att titta på denna förändring, vilket tyder uppfattning är trolig.

Lutealfas

Tiden mellan ägglossning och mens kallas lutealfas. Denna fas varar normalt 12 till 16 dagar och markerar livslängd spruckit follikel, som är känd som corpus luteum. Som LH-nivåer börjar avta, börjar gulkroppen att försämras, vilket progesteron nivåer att sjunka. Detta fall i progesteron gör att livmoderslemhinnan att upplösas, och din nästa period börjar.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:CYMBALTA & graviditet biverkningar

Relaterade artiklar


 • vad p-piller gör kvinnor ta när man gör provrörsbefruktning?
 • hur man läser diagnoser på din laboratorietest beställning
 • ömmande leder i klimakteriet
 • Så här hjälper du gymnasieelev får tillräckligt med sömn
 • normal baby vikt vid födseln
 • graviditet & bröstcancer
 • perimenopausal problem
 • hur man kan slå endometrioisis 80 - förstå sexuell lust efter livmoder hysterektomi
 • enkla sätt att gå upp i vikt
 • bebisar och sköldkörtelproblem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com