fakta om vattkoppor

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-06-16
Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom, orsakar ett barn för att köra en feber och producerar kliande, röda knölar över hela huden. Även om en vaccin finns tillgängligt, kommer de flesta barn ändå bli smittad av vattkoppor viruset. När ett barn återhämtar sig från viruset, men viruset normalt inte kommer att drabba henne igen

Vad är Chicken Pox?

Vattkoppor orsakas av varicella zoster-virus (VZV). Det drabbar oftast barn som är yngre än 12. Generellt gör vattkoppor en person sjuk en gång, men kan VZV ligga vilande i kroppen och orsaka bältros annan typ av hudutslag, senare i livet. Viruset är mycket smittsamt, frågar så Centers for Disease Control (CDC) att barn eller någon inte immun mot viruset få vaccineras så snart som möjligt.

Tecken och symptom

Det mest kända symptomet på kyckling pox är den röda, kliande utslag. Little blåsor eller bulor börjar vanligtvis på rygg, mage och ansikte och senare flytta till armar, ben, mun och könsorgan. Blåsorna ser ut som insektsbett eller finnar i början, men sedan fylla med en grumlig pus och så småningom sprack. Gupp är oftast mindre än en kvarts tum brett och sista två till fyra dagar.

Influensaliknande symtom kan föregå gupp. Feber, illamående, huvudvärk, halsont, värk och trötthet normalt kommer att visas en eller två dagar före utslag

Komplikationer

Trots vattkoppor är i allmänhet en mild sjukdom-särskilt hos små barn-spädbarn, vuxna och personer med svagt immunsystem kan vara i riskzonen för en hårdare sjukdom. Ibland kroppens hud, ben, får leder, lungor och hjärna utveckla en bakteriell infektion.

Den som haft vattkoppor tidigare i livet är i riskzonen för att utveckla bältros. Bältros uppstår när vilande VZV blir återaktiveras i nervcellerna nära ryggmärgen. Tjugo procent av dem som smittats med vattkoppor blir smittade med bältros. Under 2006 har dock det Food and Drug Administration (FDA) godkänt ett vaccin för att förebygga bältros i de 60 och äldre.

Behandlingar

Vanligtvis kommer en läkare att förskriva inte några mediciner för vattkoppor. Detta beror på att infektionen är virus-och antibiotika inte behandla virusinfektioner. Dock kan läkaren ordinera ett antiviralt läkemedel för dem som löper risk för senare komplikationer.

Den bästa behandlingen för vattkoppor är att behandla de influensaliknande symtom med over-the-counter mediciner och hålla barnet från att repa utslag. Bära strumpor över händerna är ett vanligt sätt att hålla från att repa utslag.

Använd aldrig aspirin för att behandla feber eller smärta från vattkoppor, eftersom den har associerats med Reyes syndrom, vilket kan leda till leversvikt och död.

Förebyggande

Eftersom vattkoppor är mycket smittsamt, det bästa sättet att förhindra dess spridning är genom att hålla den sjuka individen hemma och borta från andra tills blåsorna har torkat. Under 2007 godkände FDA en komplett vaccin (Varivax) för små barn, ovaccinerade barn 7 år till 12, och vuxna som inte haft vattkoppor men är på en hög risk för exponering. Enligt CDC, 90 procent av dem som får vaccinet kommer att skyddas. För dem som inte är helt skyddade, minskar vaccinet kraftigt intensiteten av hudutslag.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:botemedel mot melasma

Relaterade artiklar


 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • vad man ska göra om vägglöss?
 • hur man kan slå endometrioisis 80 - förstå sexuell lust efter livmoder hysterektomi
 • fakta om ADHD hos barn
 • hur man tränar yoga i din lilla vardagsrum
 • Vilka typer av ben finns i kroppen?
 • biverkningar efter Depo Provera
 • pediatriska ögonproblem
 • klimakteriet och minnesförlust
 • enkla sätt att gå upp i vikt
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com