information om klimakteriet

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-06-26
Klimakteriet börjar 12 månader efter du har haft din sista menstruation. Detta innebär, att under dessa 12 månader har det skett en frånvaro av menstruation. Klimakteriet markerar slutet på befruktning, eftersom äggstockarna inte längre kommer att släppa ägg. När du börjar uppleva klimakteriet, kommer din kropp gå igenom en rad förändringar, känslomässiga och fysiska. Klimakteriet kan starta mellan åldrarna 50 till 60. Dock kan klimakteriet föras på tidigare på grund av medicinska skäl, till exempel en hysterektomi. Före klimakteriet, kommer du gå igenom ett stadium som kallas klimakteriet.

Perimenopause

Menopause präglas av två steg, den första är perimenopause. . Perimenopause är den tid då du börjar utveckla tecken på klimakteriet, men du fortfarande har menstruation. Under klimakteriet, dina hormoner går igenom varierande faser. Du kan också uppleva en minskad libido. I en artikel för Discovery Health, "Lösningar för sju Symtom på Perimenopause," en av de bidragande experter, DrChristiane Northrup, anges att en minskad sexuell lust kan bero på dina behov i livet eller för att din hormonnivåer, som testosteron, minskar. Samlag kan bli smärtsamt, och du kan få vaginal klåda.

Orsaker

Som ni ålder, din kropp går igenom en naturlig minskning av hormonproduktion. Dina ägg inte ut så ofta, och ägglossning blir oförutsägbar. Den plötsliga progesteron, ett hormon som behövs för graviditet, minskar drastiskt, och fertiliteten börjar avta. Enligt Mayo Clinic, förändringar i dina hormoner bli mer uttalade på din 40-talet. En total hysterektomi (där livmoder och äggstockar avlägsnas) kan göra att du utvecklar klimakteriet tidigt. Cancerbehandling och strålbehandling kan orsaka klimakteriet också.

Symtom

Enligt Mayo Clinic, inträffar den genomsnittliga åldern för kvinnor startar klimakteriet cirka 51 års ålder. Symptom på klimakteriet kan innefatta oregelbundna menstruationer, en minskning i din fertilitet, värmevallningar, vaginal torrhet och svåra humörsvängningar. Andra symtom kan vara en förlust av bröst fullhet, håravfall, ökad bukfetma och frågor sova. Det är vanligt att du skall utveckla urininkontinens, som är ofrivilligt urinläckage. Din hud kan bli torrare, och du kan även utveckla benförlust.

Postmenopause

Postmenopause är den tid efter att du har nått klimakteriet. Detta innebär att dina äggstockar inte längre producerar progesteron och östrogen mindre är producerad. När du har nått Postmenopause, och du börjar få tecken på blödning, tala med din läkare omedelbart, eftersom detta inte är normalt. Detta inkluderar spotting som förekommer som brunaktig till rosa blod. Blödningar under Postmenopause kan vara ett tecken på ett allvarligt medicinskt tillstånd, som till exempel livmoderhalscancer.

Therapy

Det finns olika behandlingar för att hjälpa dig lindra symptom på klimakteriet. Detta kan inkludera hormonterapi och läkemedel. Om du inte är ett fan av att ta mediciner, har du möjlighet att ändra din livsstil. Vissa saker, som kryddstark mat och alkohol, kan utlösa värmevallningar. Försök att undvika triggers. Försök att inte röka och äta sunt. Att inte röka och äta nyttigt kan hjälpa till att förebygga osteoporos. Du har en förhöjd risk att utveckla benskörhet efter klimakteriet på grund av brist på hormonproduktionen. Vara aktiv med träning kan öka din endorfiner och hålla humörsvängningar i schack.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur man vänja sig bära kontakterna

Relaterade artiklar


 • omsorg för äldre i hemmet kontra sjukhem
 • lekutrustning säkerhet
 • vad är orsakerna till ständiga hicka?
 • typer av mini piller
 • vad är ryggmärgsbråck?
 • Hur krympa Myom
 • biverkningar av Adipex-p
 • bebisar och sköldkörtelproblem
 • mäns sexuella sjukvård
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com