Fakta om klimakteriet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-07-10
Klimakteriet inträder officiellt när du inte har haft en period för 12 månader i följd, vilket markerar slutet på din fertilitet. Klimakteriet är en normal biologisk process. The Medianåldern för menopaus i USA är 51. Många kvinnor i klimakteriet är glada över att inte längre har frågor om månatliga perioder och möjligheten att bli gravid

Hormonförändringar

Klimakteriet sker när äggstocken s stoppa produktionen av hormonerna östrogen och progesteron. Dessa hormonella upprör kan resultera i ett antal fysiska reaktioner. Både livsstilsförändringar och hormonbehandling kan arbeta för att lindra effekterna av klimakteriet.

Perimenopause

Övergången till klimakteriet kan börja så tidigt som din sena 30-talet och äga rum under en period på några månader och tom år.

Perimenopause eller premenopause är den fas där du kan börja märka tecken på klimakteriet men du fortsätter att ha perioder, och graviditet, samtidigt tveksamt, fortfarande en möjlighet.

Eftersom hormonnivåerna fluktuerar, kan du uppleva värmevallningar och andra symtom som tyder på klimakteriet är på horisonten.

Postmenopause

När du inte har mens under ett helt år som innebär att du har kommit fram till klimakteriet och går nu in i klimakteriet period i livet.

Äggstockarna hos postmenopausala kvinnor inte längre släppa ägg och inte har några progesteron. Produktionen av östrogen kvar men i små mängder.

Symtom

De olika tecken och symptom på klimakteriet kan börja under klimakteriet perioden och en del kan fortsätta in i klimakteriet år. Enligt Mayo Clinic symtom kan innefatta oregelbundna menstruationer, vaginal torrhet, värmevallningar, sömnproblem, dåligt humör och viktökning-i synnerhet runt buken och nedsatt fertilitet.

Orsaker till klimakteriet

Klimakteriet kan induceras av andra faktorer än den naturliga nedgången i hormoner.

En total hysterektomi (då både livmoder och äggstockar avlägsnas) orsaka att perioder för att stoppa omedelbart, och du kommer förmodligen uppleva klimakteriebesvär.

cancerbehandlingar med cellgifter och strålning kan komma med på klimakteriebesvär inklusive värmevallningar under eller efter behandlingen.

Mayo Clinic säger 1 procent av kvinnor går igenom klimakteriet före 40 års ålder. Detta för tidig menopaus kan bli resultatet om äggstockarna inte producerar en tillräcklig försörjning av könshormonerna. Även om genetiska faktorer kan spela en roll, finns det ofta ingen förklaring till primär ovariell insufficiens.

Komplikationer och biverkningar

Nedgången av östrogen under klimakteriet kan göra kvinnor mer mottagliga för hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet. Risken för hjärtsjukdom kan minimeras genom att få mycket motion och att äta en kost rik på fullkorn, frukt och grönsaker.

för att kompensera risken för benförlust, säger Mayo Clinic du behöver cirka 1300 mg kalcium och 800 internationella enheter av D-vitamin varje dag.

Urininkontinens är ett annat möjlig biverkan av klimakteriet. Du kanske märker en plötslig och kraftig behov av att urinera när vävnaderna i slidan har förlorat en del av sin elasticitet.

HRT

Vissa kvinnor i klimakteriet ta hormonersättningsterapi (HRT) för att lindra värmevallningar och andra symtom och biverkningar effekter. National Institute of Health säger HRT kan minska risken att utveckla osteoporos, men HRT kan även öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och bröstcancer. Enligt Mayo Clinic, bör kvinnor med en historia av bröstcancer och hjärtsjukdomar inte ta hormoner för att behandla symptom på klimakteriet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:roll cellsignalering

Relaterade artiklar


 • normal baby vikt vid födseln
 • vad man ska göra för ont i ryggen?
 • hur man ska behandla penis jäst infektioner
 • graviditet rökning risker
 • beteendeförändringar med Medelhavsdieten
 • om att vara perimenopausal
 • normala spädbarn vikt
 • Hur krympa Myom
 • typer av mini piller
 • Hur lång tid tar preventivmedel?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com