biverkningar av gestagener

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-07-21
Progesteron är ett hormon som finns naturligt i kroppen. I sin syntetisk form, kan det kallas progestin eller gestagen. Både naturligt progesteron och syntetiska gulkroppshormon kan ha biverkningar. Dessa kan inkludera försämring av depression symtom och förändringar i ditt blodsocker nivå. Det kan också göra att du känner sömnigare än normalt. Dessutom kan du visa tecken på östrogen dominans och vara mer benägna att problem som orsakas av en ökning av Candida bakterier

försämring av depression

När gestagen använder utan östrogen, vilket är fallet med att använda Depo-Provera, om du är benägna att depression eller upplever kliniska tecken på depression , kan dessa bli värre. Det kan vara nödvändigt att justera din dos så att din depression symtom kontrolleras bättre.

Förändringar i ditt blodsocker

Hormonella behandlingar kan leda till lägre läsningar av fasta blodsockernivåer. Detta kan vara en bra sak, speciellt om du har problem med förhöjda blodsockervärden eller om du har diabetes. Men med gestagen ensamt har visat sig ge en ökning av blodsockernivåerna.

Om detta inträffar och du redan är diabetiker, kan du finna att du måste justera din insulindosering eller kanske måste börja ta insulin om du tidigare inte var. Vidare om du anses pre-diabetes eller vid risk för diabetes, kan detta göra att riskfaktorer för att ådra diabetes att öka.

ökad sömnighet

Använda gestagen kan få dig att känna sömnigare än du normalt gör, även om du får samma mängd sömn varje natt. Detta inträffar eftersom det sänker regleringen av östrogenreceptorer. Din hjärna behöver svar som orsakas av dessa receptorer för att tillverka serotonin.

Om detta inträffar kan du behöva ha dosen justeras och ta något mindre tills din kropp anpassar sig till den och ökad sömnighet har försvunnit eller minskat.

ÖSTROGENDOMINANS

När du först börjar ta gestagen, kan du märker symtom på östrogen dominans, särskilt under de första två veckorna. Symptomen kan vara huvudvärk, behålla vätska och svullnad i brösten.

Detta händer eftersom det östrogenreceptorer svarar på gestagen och återvinna deras sensibilisering. Detta kan vara vanliga särskilt om du har gestagen-brist för ett antal år.

Ökning av Candida

Candida Bakterien finns i din tarmkanal. För mycket progesteron kan göra att vita blodkroppar som hämmar tillväxten av Candida som kan orsaka din mage att svälla och en ökning av tarmgaser att inträffa. Du kan också anlita en svampinfektion på grund av minskad mängd av anti-Candida vita blodkroppar.

Intestinala symtom på ett överflöd av Candida kan behandlas genom att eliminera spannmålsprodukter ur kosten för ca två veckor . Jäst infektioner kan behandlas med antingen receptbelagda eller över disk behandlingar.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:effekter av att sluta preventivmedel

Relaterade artiklar


 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • örter för att hjälpa rökare att sluta
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
 • tecken och symtom på mono i barn
 • fibroid tumör i uterus
 • inte lågdos preventivmedel med en högre risk för graviditet?
 • fysiska symptom på ägglossning
 • hur man hittar klinisk forskning prövningar för medicinsk och psykisk ohälsa
 • omsorg för äldre i hemmet kontra sjukhem
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com