inte lågdos preventivmedel med en högre risk för graviditet?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-07-12
Med över 40 olika typer av p-piller på den amerikanska marknaden, kan det vara svårt för en kvinna att avgöra vilken typ är rätt för henne. Lägre dos piller erbjuda betydligt färre biverkningar än högre östrogen piller. Det finns risker och fördelar med lågdos piller som måste beaktas

Historia

P-piller som förs in i. USA-marknaden år 1960 hade 50 mikrogram (mg) av östrogen. Medan 1 av 3 kvinnor som antogs p-piller som sin föredragna preventivmedel hade vissa en rad biverkningar som ledde dem att sluta använda. I mitten av 1960-talet uppgav Food and Drug Administration studier att östrogen kanske var inblandad i en lång rad av negativa reaktioner, och lägre doser piller dök upp på marknaden 1966. I 202C 98 procent av födelse föreskrivna piller är låg dos piller.

Betydelse

Även lågdos kombinerade p-piller hjälpa till att minimera ett brett spektrum av biverkningar kopplade till preventivmedel användning, såsom blodproppar, huvudvärk, illamående och viktökning, vissa kvinnor undrar om de är lika effektiva på att förebygga graviditet som högre dos piller. Lågdos-piller har visat 99 procent effektivt för att förebygga graviditet med perfekt användning och 95 procent effektivare med normal användning. Det enda undantaget är den progestin-p-piller Micronor som har en perfekt användning effektivitet på 95 procent och en typisk användning på 92 procent.

Typer

Låg-dos piller har normalt 35 mikrogram (mg) eller mindre av östrogen (etinylestradiol). Ultra lågdos piller består av 20 mg av östrogen. Dessa piller har östrogen i kombination med en form av progesteron. Det progestin-p-piller, eller mini-piller, innehåller ingen östrogen och är normalt föreskrivs för ammande mödrar eller kvinnor som inte tål östrogen.

Överväganden

Att hitta rätt preventivmedel för din kropp innebär ett samarbete mellan du och din läkare. Vissa kvinnor kan inte tolerera östrogen även i låga doser, så de kanske behöver ta progestin-p-piller. Andra kvinnor kanske tycker att de har en massa genombrottsblödningar på gestagen-eller minipiller eller de som klassificeras som extremt låg dos och behöver en högre östrogen piller. Rätten p-piller har minst antal biverkningar.

Potentiella

Låg-dos piller är lika verkningsfull som högre dos och kära på att förhindra graviditet och kan också erbjuda mer skydd mot allvarliga biverkningar såsom ventrombos ( blodproppar). I en 2009 dansk studie undersöker sambandet mellan blodpropp och p-piller, upptäckte forskarna att de högre-östrogen doser förknippades med ökad risk för blodpropp.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:örter och naturläkemedel för klimakteriet

Relaterade artiklar


 • normal baby vikt vid födseln
 • ibuprofen vs Tylenol
 • hur man kan stoppa en solbränna från klåda
 • vad är ryggmärgsbråck?
 • hur man gör en flexibel Cold Pack
 • Fakta om klimakteriet
 • om att vara perimenopausal
 • uppkomsten av diabetes hos barn
 • perimenopausal problem
 • gör det själv tarm rengöra
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com