om ärftliga egenskaper från föräldrarna

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-07-10
Studiet av ärftlighet kallas genetik. Forskarna har kunnat karta många av de fysiska egenskaperna överförs från en generation till nästa. Framsteg inom genetiken har förbättrats vid behandling av ärftliga sjukdomar och minskad fosterskador i slutet 20th century

Vad är ärftlighet?

Ärftlighet är tidens drag från förälder till barn genom meios. Under denna process är kromosomer från varje förälder kombineras för att skapa ett barn. Mänskliga celler innehåller alla 46 kromosomer, 23 från varje förälder. Kombinationen av dessa kromosomer är unik för varje individ. Mitos är den exakta duplicering av en hel cell och förekommer under normal celldelning. Under mitos, är en komplett kopia av DNA skapas.

Kromosomer

Kromosomerna innehåller DNA (deoxiribonukleinsyra) som bestämmer de specifika egenskaper för varje person. Ägg från modern innehåller 23 kromosomer som tillsammans med 23 kromosomer från faderns spermier. Den specifika kombinationen bestämmer vilka karaktärer som barnet kommer att ha. Enäggstvillingar endast att inträffa när ett ägg delar igen och växer som två individer. Tvåäggstvillingar kommer från två olika ägg befruktas samtidigt. Vissa drag är dominerande, och andra är recessiva.

Dominant som recessiv

egenskaper är recessiva, dominanta eller co-dominanta. När en recessiv gen och dominerande eller co-dominant gen kombinera kommer dominerande drag fram. Om två recessiva gener kombinera, visar sig att egenskap. När två brunögd föräldrar producera en blåögd barn, var den recessiva genen för blå ögon som bärs av både föräldrar och kombineras. Dominans och recessionen bör inte förväxlas med frekvens. Kulturer varierar i frekvens av egenskaper såsom ögonfärg eller höjd. En mamma med blå ögon och blont hår kommer att producera ett barn med att färgen endast om fadern också bär recessiva gener för dessa egenskaper. Co-dominanta egenskaper, såsom hudfärg, helt enkelt blanda. En röd pelargon i kombination med en vit pelargon kommer att resultera i en rosa blomma.

Natur och vårda

fysiska egenskaper bestäms av kromosomer arv från föräldrar, men naturen kan påverka resultatet. Individer kan ha en benägenhet att vara överviktiga eller diabetiker. Förändringar i livsstil kan hantera dessa typer av egenskaper. Vissa sjukdomar, som cystisk fibros eller sicklecellanemi ärvs. Forskningen har lett till behandlingar för dessa tillstånd. Miljöfaktorer kan också skapa förändringar i kromosomerna som resulterar i fosterskador, såsom Downs syndrom. Genetisk testning är tillgänglig för föräldrar som är i riskzonen för barn med genetiska defekter. Rådgör med en läkare om du har frågor.

Future

Genetics har avancerat från avel egenskaper till husdjur att behandla blödarsjuka och andra ärftliga sjukdomar. Vetenskapliga framsteg inom tekniken kommer att fortsätta att förbättra förståelsen av det mänskliga genomet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är en blodkemin test?

Relaterade artiklar


 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • hur man hittar klinisk forskning prövningar för medicinsk och psykisk ohälsa
 • om hormon obalanser i flickor
 • snabba sätt att förmå labor
 • vad är ryggmärgsbråck?
 • urinblåsan problem under graviditeten
 • effekterna av för mycket östrogen hos kvinnor
 • Vad innebär det att vara 80 utplånas?
 • om ärftliga egenskaper från föräldrarna
 • uppkomsten av diabetes hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com