täta urinvägsinfektioner

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-07-23
En urinvägsinfektion (även kallat en urinvägsinfektion eller en blåsa infektion) är en inflammation i urinvägarna, som omfattar njurarna, urinblåsan och urinröret. Urinvägsinfektioner är vanliga förhållanden och nästan en av oss kommer att uppleva minst en i våra liv, speciellt småbarn, äldre och gravida kvinnor. Vissa människor är benägna att ofta eller återkommande urinvägsinfektioner. Detta är något urinvägsinfektion som sker upprepade gånger, även efter korrekt behandling

Urinvägar

urinsystemet sträcker sig från njurarna till urinröret. Njurarna tar bort avfall, överflödigt vatten och andra föroreningar från kroppen. De blandar då dessa material samman för att bilda urin. Eftersom urin görs är det tagit från njurarna till urinblåsan genom varje njurens urinledaren. Blåsan lagrar urin tills den är full. När blåsan är full av urin, släpper det urinen via urinröret ut ur kroppen.

Orsaker

Urinvägsinfektioner orsakas när bakterier som normalt finns på huden, i tarmen eller i avföringen sprids i urinvägarna. Införselstället är oftast urinröret, röret genom vilka urin lämnar kroppen. Det finns flera aktiviteter som kan orsaka täta urinvägsinfektioner. Dålig hygien är en av dem. Normal sexuell aktivitet kan utsätta din urinröret för att bakterier som finns på huden. Spädbarn och äldre ofta är inkontinent och sittande under långa perioder i blöjor kan utsätta urinröret för att bakterier som finns i avföringen.

Symtom

Om du ofta får urinvägsinfektion, börjar du att känna igen symptomen som de visas. En av de första tecknen på en urinvägsinfektion är svårigheter att urinera. Du kan märka brännande eller smärta när du försöker att urinera. Brännande eller kramper smärta i bäckenet eller ländryggen. En ökad behov av att urinera är ett annat tecken. Ibland kan man ens har behov av att urinera, men liten eller ingen urin kommer ut. Dessutom, om din urin kommer ut mörkare, smellier eller innehåller blod, kan du ha en urinvägsinfektion.

Behandling

Mild urinvägsinfektioner kan behandlas genom kroppens eget immunsystem. Du kan behandla täta urinvägsinfektioner genom att helt enkelt hålla dig hydrerade och tar en över disk smärtstillande för smärta symtom förrän de är över. Om din urinvägsinfektion symtomen varar längre ett par dagar, bör du kontakta din läkare. Han kommer att förskriva ett recept antibiotika för allt från en dag till två veckor.

Om du uppleva mer än två eller tre urinvägsinfektion ett år, din hälsa vårdgivare kan testa dig för njursjukdom eller annan bakomliggande sjukdom.

Förebyggande

Den bästa behandlingen av täta urinvägsinfektioner är att hindra dem i första hand. Börja med god hygien. Håll ditt könsorgan ren och torr. Tvätta dina könsdelar med mild tvål och varmt vatten dagligen och varje gång du har sex. Undvik tvålar med parfymer och färgämnen. Torka alltid framifrån och bakåt efter tarmrörelser. Du kan också förhindra upprepade urinvägsinfektioner genom att ta tranbär eller vitamintillskott C.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:post ägglossning symtom

Relaterade artiklar


 • yoga lärdomar för barn
 • hur du väljer en alternativ sjukhem
 • hur man kan minska risken för cancer
 • Hur snabbt kan man bli gravid efter en förlossning?
 • lätt kostråd
 • roll cellsignalering
 • hur får man Staph på läpparna?
 • hur man får ordentlig medicinsk vård efter ett sexuellt övergrepp
 • fakta om ADHD hos barn
 • gör det själv tarm rengöra
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com