klimakteriet och humörsvängningar

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-07
Fluktuerande hormoner resultera i en mängd olika symtom, varav de flesta är inte trevligt, och kan leda till humörsvängningar hos kvinnor i klimakteriet. Enligt eMedicine, när östrogen (hormon)-nivåer minskar under klimakteriet, kan detta hormon inte längre göra sitt jobb. När östrogen nivåerna är optimala, fungerar detta hormon för att stimulera syntes av neurotransmittorer, samt inflytande permeabilitet och uttrycket av receptorer. Östrogen hjälper håller en kvinnas kropp balanserad och hennes hud, hår och hjärnan friska.

Det kan ta ett tag

Perimenopause kan bli en lång och utdragen process. Under denna fas, en kvinna till slut stannar ägglossning och sedan slutligen stannar menstruation. Denna övergång från vanlig menstruation och ägglossning att klimakteriet kan påverka humör eftersom kvinnans hormoner fluktuerar vilt. En kvinnan kan gå igenom månader eller år att uppleva oberäkneligt hormoner som inte bara fysiskt påverkar henne men kan försämra hennes kognitiva processer samt påverka hennes känslor. Perimenopause, fram till klimakteriet, kan vara en svår övergång för en kvinna.

Serotonin och noradrenalin

Enligt Epigee Women's Health, serotonin sjunker när hormonerna östrogen, progesteron och androgen är stadd i förändring under klimakteriet. Serotonin är den kemikalie som får dig att må bra. När sjunker, så kommer ditt humör. Eftersom serotoninnivåerna ändras kraftigt under klimakteriet, liksom noradrenalin nivåer, som båda är neurotransmittorer, detta är tänkt att bidra till humörsvängningar och depression. När östrogen nivåerna är så låga att de inte längre kan underlätta aktiviteten av produktionen av noradrenalin, kan detta orsaka depression.
Men Epigee Kvinnors hälsa noterar att vissa läkare och forskare tror att klimakteriet humörsvängningar inte är relaterade till hormonella och kemiska förändringar, utan helt enkelt är resultatet av de symtom som en kvinna upplever. Om du har värmevallningar, nattliga svettningar, kan inte sova och är slut som en följd av ditt humör förmodligen inte kommer att bli bra. Om du lider av ömmande lederna, huvudvärk, hjärna dimma och extrem känslighet för temperatur, kan dessa faktorer inte kommer att bidra till din mentala välbefinnande.

Pre-existerande problem

Om en kvinna har fått diagnosen tidigare i sitt liv, som schizofrena, kan denna sjukdom topp igen när hon är mellan 45 och 50 år gamla. Forskarna tror att östrogen spelar en modulationsställen roll vid schizofreni. När östrogen sjunker, är det inte bra att den schizofrena kvinnan. Om en kvinna har ett befintligt paniksyndrom, kan det förvärras under klimakteriet. Dessutom kan de som plågas av en tvångssyndrom (OCD) och bipolär sjukdom bli värre under klimakteriet. Tvångssyndrom kan också bli värre under graviditeten, så det framgår att det finns ett direkt samband mellan denna störning och hormonnivåer.

Söka hjälp

Så, nej, det är inte alla i huvudet. Du är verkligen upplever humör och fysiska förändringar, som är direkt relaterade till processen att din kropp går igenom. Om ditt humör ändras snabbt och skapa problem för dig och din familj, diskutera detta med din läkare.

Alternativ

En del kvinnor tycker lindring genom naturläkemedel (örter) eller gör yoga. Några börjar meditera och få massage. Andra blir mer medvetna om sin kost och vad de lägger i sina kroppar.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är orsakerna till barnet diarré?

Relaterade artiklar


 • sluta röka verktyg
 • ägglossning under klimakteriet
 • tecken och symtom på högt blodtryck under graviditeten
 • Vad innebär det att vara 80 utplånas?
 • hemliga förkylning
 • inte lågdos preventivmedel med en högre risk för graviditet?
 • hur man håller barnen friska under H1N1 influensapandemi
 • hur får man Staph på läpparna?
 • medicinering till kvinnor med brist på sexuell lust
 • Vad kan jag göra när jag har tråkigt?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com