vad är en sinus skölja?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-08-16
En sinus skölja, även känd som en nässköljning, nässköljvätska eller nasal bevattning, används för att rensa slem från näsa och /eller bihålor. Det handlar vanligtvis om sprutar, släppa, snusas eller hälla en lösning-oftast en blandning av salt och vatten-i en näsborre. Vätskan är antingen sugas eller blåsas tillbaka ut ur näsan, eller det är tillåtet att rinna ut genom den andra näsborren och /eller mun

Funktion

Sinus sköljningar används för olika syften. De med problem med bihålorna och astma använder ibland sinus sköljningar före sänggåendet för att lindra nattliga andningsproblem. En sköljning kan också hjälpa rensa näsan för att göra mediciner mer effektiva, och det anses bidra till att minska svullnad, infektion och irritation, enligt National Jewish Health. Många som använder sinus sköljningar säger de hjälpa till att lindra nästäppa och tryck.

Förberedelser

Du kan använda en sinus skölj kit köpas hos din lokala apotek, eller laga din egen skölja med hushållet ingredienser. Sinus skölj kit kan komma med en liten sprutflaska eller neti potten, som används för att hälla eller spruta en koksaltlösning (saltvatten) lösning i näsa och bihålor. Du kan också använda en tand vattenstråle eller en glödlampa spruta för att utföra en sinus skölj. Vissa satser är ett paket salt och andra ingredienser för att blanda med vatten och skapa en saltlösning. För att göra din egen saltlösning rekommenderar National Jewish Health blanda 1 /2 tsk. salt och en nypa bikarbonat i 8 oz. varmt vatten. Mayo Clinic webbplatsen finns ett annat recept: 2 koppar varmt vatten och 1 /4 tsk. av salt. Om du trängsel och trycket är stort, kan du använda hela 8 oz. lösning. Annars kan du behöva endast en del av den.

Utföra Skölj

Samtidigt står med huvudet över handfat eller en stor container, använd din sinus skölj enheten att spruta eller häll hälften av lösningen i ena näsborren samtidigt huvudet lutas framåt och öppen mun. Lösningen ska komma ut på andra näsborren och eventuellt munnen. När hälften av lösningen är borta, häll eller spruta in lösningen i den andra näsborren. Om du inte har en Neti kruka eller sprutflaska, kan du suga upp lösningen näsan, ena näsborren åt gången, och sedan blåsa ut det. Kassera använda och oanvända lösning.

Spädbarn och små barn

Sinus sköljningar kan vara till nytta för spädbarn och småbarn. Men ungdomar kräver särskilda överväganden under sköljningar, eftersom de kan vara samarbetsvillig. National Jewish Health rekommenderar att du använder en pipett eller spruta (utan kanyl) för att utföra en sinus skölja på en baby. Sätt 10 till 20 droppar av saltlösning i barnets näsa och sedan suga lösningen och slem ut med en glödlampa spruta.

Med små barn, blir det lättare att utföra skölja om barnet lutar sig så långt över vasken som möjligt. National Jewish Health rekommenderar också inslagning barnets överkropp med armar ner i en filt eller handduk och /eller låta någon annan vuxen att hålla barnet i knät.

Att tänka på

Se till att händerna är rena innan du utför en sinus skölj.

De med jod känslighet bör använda icke-iodized salt för att undvika en allergisk reaktion.

Efter sköljning är klar, se till att noggrant rengöra din sinus skölj anordning för att förhindra bakterietillväxt.

Använd ny saltlösning med varje sköljning. Aldrig hålla användas eller överblivna lösning för framtida bruk.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:hur man ska behandla kryptiska tonsiller

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på urinvägsinfektion
 • vad som orsakar maskar hos människa?
 • hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar
 • yoga lärdomar för barn
 • hemlagad graviditetstest
 • normala hjärnfunktioner
 • hur man kan stoppa jäst infektioner naturligt
 • enkla sätt att gå upp i vikt
 • symptom på att vara gravid i femte månaden
 • gör det själv tarm rengöra
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com