vad är lexipro?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-08-13
Ångest och depression är två vanliga psykisk ohälsa hos vuxna och ungdomar. Det finns olika typer av behandlingar för dessa förhållanden, inklusive behandling och medicinering. Lexapro är ett läkemedel som ofta förskrivs för att lindra symptom på ångest och depression. Det kan vara mycket effektivt för många patienter, men den har också några eventuella negativa bieffekter och måste användas på rätt sätt

Definition

Lexapro är en medicin som tillverkas av Forest Pharmaceuticals, Inc. och används för behandling av generaliserat ångestsyndrom och egentlig depression. Det generiska namn är escitalopram, och det är en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI), vilket innebär att det höjer nivån av serotonin i hjärnan. Det anses av många forskare att en brist på serotonin kan orsaka eller bidra till depression. SSRI läkemedel som Lexapro tros arbeta genom att korrigera en kemisk obalansen. Medicin Net säger att det är kemiskt liknar citalopram, som säljs som Celexa.

Använd

Förutom behandling av ångest och depression, är Lexapro ordineras ofta för off-etiketter användningsområden, till exempel behandling av panikattacker, social ångest oordning och tvångssyndrom. Även om det är vanligast hos vuxna kan det också användas för ungdomar. The Food and Drug Administration (FDA) godkänt det som en behandling för egentlig depression i ungdomar från 12 år till 17. Det är inte godkänt för behandling av eventuella andra villkor hos ungdomar.

Tidsram Lexapro tas en gång per dag, antingen på morgonen eller på kvällen. Medicin Net säger att den första inte är vanligen 10 mg, även om det kan höjas av läkare. Enligt tillverkaren, börjar det normalt arbetar inom en till två veckor. Däremot kan det ta upp till sex veckor för drogen till fullo träda i kraft.

Biverkningar

Forest Pharmaceuticals säger att Lexapro huvudsakliga biverkningar är dåsighet, sömnlöshet, trötthet, illamående, ökad svettning, minskad sexlust och svårighet att uppnå orgasm. Det kan orsaka problem om de används med vissa andra läkemedel som MAO-hämmare, andra SSRI och andra psykofarmaka. Det bör inte kombineras med blodförtunnande medel, diuretika och vissa smärtstillande som acetylsalicylsyra, ibuprofen eller naproxen.

Varning

Även Lexapro är godkänd för användning i deprimerade ungdomar, har studier visat att det kan öka självmordstankar och självmordsbeteende hos barn, tonåringar och unga vuxna. Patienter mellan 12 och 17 år bör övervakas noggrant för en försämring av symptom eller självmordstankar eller planer. Eventuella problem skall rapporteras till läkare. Läkemedlets Tillverkaren säger att det inte bör användas till barn yngre än 12.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:normal puls hos kvinnor

Relaterade artiklar


 • geriatriska massage förmåner
 • hur du tar bort slem från en sjuk bebis när man inte har en nässugen händig
 • vad man ska göra för ont i ryggen?
 • naturliga sätt för bröstförstoring
 • vad p-piller gör kvinnor ta när man gör provrörsbefruktning?
 • hur man får ordentlig medicinsk vård efter ett sexuellt övergrepp
 • hur man minska risken för RSV
 • hur man håller muskelsystemet friska
 • post ägglossning symtom
 • hur man kan minska kolesterol
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com