bruten handled symtom

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-09-04
Det är lätt att bryta en handled om du faller, på grund av halka på is eller trumling medan idrotta. Det är instinkt att spänna oss själva, och när vi gör, kan ibland handleden inte hantera konsekvenserna. Du kan också bryta handleden genom att slå en hårt föremål. Oavsett hur skadan uppstår, finns det vissa symtom ska du titta efter för att avgöra om du har brutit handleden. Graden av smärta och andra symtom beror på hur illa frakturen är

Smärta

Om du har brutit handleden, kan du uppleva intensiv smärta, även om det bara är en liten fraktur. Bultande och varm, vass, skytte smärta är vanliga, och du kan känna denna smärta som strålar ner hela din hand på sidan av öppningen. Smärtan kommer nästan alltid vara värre om du försöker flytta din hand eller handled på något sätt.

Svullnad

En bruten handled vanligtvis svälla (och får blåmärken). Hur mycket det sväller beror på omfattningen av de brott samt hur den var trasig. Till exempel, om en handled är bruten på grund av slående sidan av den mot ett hårt underlag (till exempel en vägg eller trottoar), finns det sannolikt att mjukdelsskador också. Om handleden är bruten på grund av att fånga sig själv att bryta en nedgång kan mjukdelsskador inte vara lika allvarlig.

Odd Shape

Om brottet är mer än en hårfäste fraktur, kan du notera några missbildningar där paus inträffade. Detta kan korrigeras efter handleden har varit i en gjuten för en stund och benet har läkt. Det är dock inte ovanligt att en liten bula kvar på platsen för brottet.

Domningar och kyla

Du kan få domningar i fingrarna eller handen. Detta kan orsakas helt enkelt från chocken av skada eller kan du ha nervskador eller inflammation.
Tillsammans med domningar, kan du känna kyla och /eller stickningar i området. Detta kan lokaliseras till pausen eller spritt över fingrarna, särskilt fingrar på sidan av paus.

Överväganden

stukningar ofta ge liknande symptom. Om du tror att din handled kan brytas, bör du se en läkare för röntgen, vilket kan vara det enda sättet att veta säkert om handleden är bruten eller stukad. Om benet bryts kommer handleden måste sättas i ett stag och /eller rösterna för att hjälpa benet läka på rätt sätt. Om det är stukad, kommer det fortfarande att behöva immobiliserade men du kanske inte behöver en rösterna.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:verksamhet för undervisning i första hjälpen

Relaterade artiklar


 • hur man kan bli av prostatit
 • tecken och symtom på UVI hos kvinnor
 • yoga lärdomar för barn
 • ägglossning under klimakteriet
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
 • medicinering för barn som är allergiska mot husdjur
 • hur man kan förebygga H1N1 (svininfluensan)
 • hur man: säker rengöring för svininfluensan
 • diet för högt blodtryck presure
 • riktlinjer för behandling KOL
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com