malignt lymfom hos hund

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-09-08
Canine malignt lymfom, även kallad lymfosarcoma, är den vanligaste cancerformen som uppstår hos hundar. Den exakta orsaken till sjukdomen är okänd, men både genetik och miljö tros vara faktorer i sjukdom som påverkar lymfocyterna, viktiga delar av immunförsvaret

Du behöver:. .
Vaseline
Vitamin E olja.
Tandborste.
Mascaraborstar.

Basics

Även lymfom kan påverka någon hundras, det finns raser där denna cancerform är vanligare, även golden retrievers, rottweilers, tjurar grop, tyska herdar, pudlar, boxare, skotsk terrier, beaglar och hundar basset.

Lymfosarcoma är en progressiv, dödlig sjukdom som många gånger beror på cancer bildas i lymfoida celler i lymfkörtlar, benmärg, bräss och mjälte, enligt Merck Veterinary Manual.

Det finns inget botemedel för denna sjukdom, men veterinärer har uppnått vissa framgångar i förlänger livet med kemoterapi, strålning och /eller operation, beroende på typ och svårighetsgrad av lymfom.

Typer

Symtomen vid hund malignt lymfom beror delvis på vad system eller organ hunden påverkas. Det finns fyra typer av denna sjukdom, uppkallad efter den anatomiska delar av ursprung: multicentric, matsmältning, mediastinum och extranodala. Av de fyra är multicentric den vanligaste diagnosen i ca 80 procent av hundar med sjukdomen, enligt Merck Manual.

Multicentric Symtom

Ett tidigt tecken är en snabb och icke-smärtsam tillväxt eller allmän svullnad av djurets lymfkörtlarna. En hunds lymfkörtlar kan hittas under hakan, på framsidan av bröstet, på toppen av frambenen, vid den inre svanken ben och på toppen av bakbenen där de möts höften.

Andra utåt symtom kan inte noteras förrän senare i sjukdomsförloppet, när skada på inre organ av lymfom har inträffat. Vid den tiden kan hunden vara slöa, febrig, deprimerad, svag eller erfarenhet aptitlöshet.

Alimentary Symtom

Denna typ av lymfom diagnostiseras mindre än 10 procent av tiden. I denna form är det hundens matsmältningssystem som är det prioriterade området av sjukdomen. Symtom som kräkningar, buksmärtor, diarré och aptitlöshet kan förekomma. Hunden kommer att förlora en stor del av vikt på grund av hans oförmåga att korrekt smälta och absorbera mat på grund av sjukdomen.

Mediastinum Symtom

Ofta finns inga tidiga varningstecken på denna typ av lymfom, en av de mer sällan förekommande typerna av denna sjukdom. Vad kan först vara märkt är att hunden har svårt att andas, vilket också kan resultera i letargi och svaghet. Andra tecken som kan förekomma är hunden dricka stora mängder vatten och kissar ofta.

Extranodal Symtom

I denna typ av lymfosarcoma, kan sjukdomen finnas i ett antal områden, inklusive huden, där en enda upp knöl av sårig hud eller många fjällande lesioner utspridda på djurets kropp kan finnas. Det kan finnas svårighet att andas, om lungorna är inblandade, njursvikt om njurarna är inblandade, blindhet om ögonen är påverkade och /eller kramper, om sjukdomen har påverkat det centrala nervsystemet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:normala syre nivån på en persons

Relaterade artiklar


 • hur man kan stoppa en solbränna från klåda
 • Vilka mediciner orsaka erektil dysfunktion?
 • Efexor & klimakteriet
 • mäns sexuella sjukvård
 • hem rättsmedel för snabb viktminskning
 • struktur av blodkärl
 • proteinrika livsmedel för graviditet
 • naturliga sätt för bröstförstoring
 • symptom på att vara gravid i femte månaden
 • Vilka typer av ben finns i kroppen?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com