normala syre nivån på en persons

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-09-08
Eftersom varje person andas, kan man anta att alla människor har samma nivå av syre i sina kroppar. Kan dock syrehalten variera kraftigt och har en stor inverkan på hur en person kan fungera. Som en följd har vårdpersonal utvecklat standarder för den mängd syre som bör finnas i en människas kropp

normala intervallet

För de flesta människor är en syrehalt på 95 procent till 100 procent anses normalt. Inom detta område, de celler i kroppen har tillräckligt med syre för att genomföra nödvändiga funktioner och en individ känner alert och full av energi. En nivå utanför 95-till-100-procent-serien är oroande och teckningsoptioner undersökning eller provning av en läkare eller sjuksköterska. Detta gäller oberoende av om syre är högre eller lägre än det optimala intervallet.

Mätning av syre i kroppen kan mätas på flera sätt. Det vanligaste sättet är genom ett blodprov. Detta test, som kallas en arteriell blodgaser (ABG) test, görs genom en traditionell blod oavgjort. Ett annat sätt att testa syrehalten är med en pulsoximeter. Denna metod åtgärder syrehalten med en ljussensor.

Low Oxygen nivå problem

Om nivån av syre i en persons kropp är för låg, milda till svåra komplikationer kan förekomma. Personen kan uppleva trötthet och har en gråblå hud nyans. Det främsta tecknet på låg syre är dock andnöd. Detta kan åtföljas av yrsel, svimning eller desorientering.

Hög syrehalt Problem

Hög syrehalt är lika mycket av ett problem som låg syrehalt. Den viktigaste frågan med en syrehalt som är för hög är att det signalerar hjärnan att berätta en persons kropp att den inte behöver andas. Av denna anledning har vårdpersonal förknippade höga syrehalter med medicinska tillstånd som sömnapné, där en enskild regelbundet slutar andas när de sover.

Miljö-och biologiska faktorer

syrehalten i en persons kropp påverkas av både miljömässiga och biologiska faktorer. Till exempel, om en person bor i ett område där luftföroreningar är hög, kan han ha lägre syrehalt eftersom det finns mindre syre i luften att han andas. Idrottare tenderar att ha högre syrehalt för att de kan träna sina kroppar för att maximera effektiviteten av varje inandning.

Behandling

Onormala syrenivåer kan behandlas med syrgasbehandling. Ibland innebär bär en syrgasmask, tillbringa tid i ett syre kammare eller ta emot peroxid injektioner (detta är kontroversiellt och är farligare). Uppnå en högre syrehalt via dessa medel kan minska risken för cancer på grund, enligt nobelpristagaren Dr Otto Warburg, som fann att cancerceller inte kan frodas i en hög syre miljö. Det kan också förbättra den allmänna hälsan, eftersom många patogener, liksom cancerceller, kräva icke-aeroba förhållanden. Syrgasbehandling bör inte ses som en ersättning för andra medicinska behandlingar eller behandlingar som antibiotika, och det bör utföras under medicinsk övervakning.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:diet för starka naglar

Relaterade artiklar


 • fakta om vattkoppor
 • Vad kan jag göra för att inducera förlossningen?
 • hur man ska behandla kryptiska tonsiller
 • klimakteriet och minnesförlust
 • fakta om ADHD hos barn
 • sätt att få din arbetskraft
 • liggande sjukdom
 • örter och naturläkemedel för klimakteriet
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
 • pediatriska genetiska sjukdomar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com