p-piller faq

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-14
P-piller finns i olika märken och styrkor. Vissa innehåller en kombination av hormoner, medan andra bara innehåller en hormon. Samtliga är avsedda för förebyggande av graviditet, men vissa av dem kan också användas för att behandla andra villkor, såsom akne, premenstruella syndrom och premenstruell dysfori

hur de fungerar?

P-piller fungerar på flera olika sätt. De förändrar livmoderslemhinnan, vilket gör det mindre mottagligt för implantation av ett befruktat ägg och tjockna livmoderhalsens sekret så att spermierna inte kan nå ägget lika lätt. Vissa typer av p-piller hämmar även rörligheten för ägget genom äggledarna.

Kombination vs Mini piller

tabletter med endast progesteron ges till kvinnor som inte kan ta piller som innehåller östrogen. Dessa inkluderar kvinnor som ammar eller kvinnor som har högt blodtryck. Kvinnor som har riskfaktorer som skulle öka deras chanser att utveckla en blodpropp ges också mini piller.

Mini-piller ger en konstant dos av progesteron. Medan kvinnor som befinner sig på kombinerade p-piller har en vecka där de antingen ta inga piller eller ta piller som inte har någon hormoner i dem, kvinnor på minipiller ta innehållande hormoner piller kontinuerligt, utan avbrott.

Mini piller har samma effekt som kombinerade p-piller. de bara har ett hormon i dem

Effektivitet

Rätt använd p-piller till 92 till 99 procent effektivare. Effektivitet kan minskas genom ett antal faktorer. Saknade piller kan minska effekten av p-piller. Medan saknas en eller två troligen inte kommer att skada något, saknas tre eller fler kan öka chanserna att du kommer bli gravid.

Vissa p-piller, både tillsammans och gestagen-bara, måste tas i en viss ordning eller inom en viss tidsram. Till exempel innehåller en typ av kombination p-piller, Ortho Tri-Cyclen, sju vita piller, sju ljusblå piller, sju mörka blå piller och sju gröna piller. Dessa piller måste tas i just den ordningen för att uppnå maximal effektivitet.

Likaså måste vissa mini piller tas vid samma tidpunkt varje dag. Om du är mer än tre timmar försenad med din tablett, eller om du helt har glömt att ta ett piller, måste du använda backup-preventivmetoder under två till tre dagar samtidigt som man fortsätter att ta piller.

Biverkningar

Biverkningar kan vara illamående, viktökning, ömhet i brösten och genombrottsblödning. Genombrottsblödning är någon blödning som inträffar vid en annan tidpunkt än när en kvinna menstruerar. Genombrottsblödning är mer sannolikt att uppstå med minipiller, men kan hända med kombinerade p-piller. De flesta biverkningar avtar som din kropp anpassar.

Andra villkor

Vissa märken av p-piller, såsom Yaz, kan behandla symtom på premenstruell dysfori, ett tillstånd som visas strax innan mensen och är tillräckligt allvarlig för att orsaka störningar av ditt liv.

Symptom på premenstruell dysfori är svårare än premenstruellt syndrom och kan innefatta starka känslor av depression, humörsvängningar som händer plötsligt, matbegär eller en tendens att äta för mycket och märkt ångest eller spänning, liksom andra symtom.

Andra p-piller, till exempel Ortho-Tri Cyclen, kan användas för att behandla akne.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Hur lång tid efter en LH-stegringen gör ägglossning du?

Relaterade artiklar


 • av en menstruationscykel
 • snabba sätt att förmå labor
 • effekter av att sluta preventivmedel
 • återkommande öroninflammation
 • hur man läser sonogram
 • tips för att förmå labor
 • Efexor & klimakteriet
 • hur man kan stoppa hicka med torrt socker
 • örter och naturläkemedel för klimakteriet
 • klimakteriet vid 47 års ålder
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com