vad är neuropati?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-09-07
Kroppens nervsystem sänder information från din hjärna och ryggrad till resten av kroppen och ryggen. Neuropati är skador på nervsystemet som stör dessa anslutningar. Det finns många typer av neuropatier som kan drabba en eller flera typer av nerver, och det finns flera symptom och möjliga orsaker till neuropati. Det finns fortfarande mycket att lära om neuropati, och forskning pågår

Du behöver:
recept för p-piller
. . Vatten

Symtom

symtom på neuropati är domningar, stickningar, förändringar av hud, hår och naglar, stickningar, muskelsvaghet och känslighet för beröring. Svårare symtom är brännande smärta, kramper, muskler att försämras, förlamningar och organ och körtlar som slutar fungera eller inte fungerar ordentligt. Du kanske inte kan smälta maten, fungerar sexuellt eller svett normalt. Andningssvårigheter kan uppstå och ditt blodtryck kan stiga eller falla för hälsofarliga nivåer.

Tidsplan

Det finns över 100 typer av neuropatier och alla har sina egna mönster. Nervtrådarna längst bort från hjärnan kan sluta fungera först. Du kan ha symptom som börjar plötsligt, framsteg snabbt och ta år att läka, eller du kan ha symptom som börjar långsamt och utvecklas långsamt. Dina symtom kan försvinna under en lång tid och dyker upp eller bli värre under en lång tid.

Typer

neuropati kan påverka en, två eller alla tre typer av nerver. Motoriska nerver kontroll för trafiken med muskler såsom de som används för att gå, prata och hålla saker. Sensoriska nerver styr känseln som en klippa eller en känsla av något röra dig. Autonoma nerver kontrollerar kroppens funktioner som andning, hjärtslag och matsmältning. Den nervskada kan orsaka förlust av känsla eller svår känslighet.

Orsaker

Diabetes är en av de viktigaste orsakerna till neuropati. Mellan 60 och 70 procent av diabetikerna utvecklar någon form av neuropati. Njurskador kan orsaka toxiner att komma in i blodet och skada nerver. Kemiska obalanser från leversjukdom samt obalanser hormon kan orsaka neuropati. Smärtsam neuropati kan orsakas av alkoholism och vitaminbrist. Tumörer, inflammation, exponering för gifter i miljön, skador stress, virus, infektioner, bakteriella sjukdomar och biverkningar av läkemedel kan alla leda till neuropati.

diagnos och behandling

Eftersom det finns så många möjliga orsaker, är neuropati svårt att diagnostisera. Din läkare tar ett komplett anamnes, en fysisk och neurologisk undersökning, och flera tester. Provning innefattar blodprover, tester av muskelstyrka och reflexer, CT, MRI, EMG test för att mäta elektrisk aktivitet i muskler, nervöverföring tester hastighet för att mäta stora skador nervtråd och biopsier huden att undersöka små nervändar fiber. Din läkare kommer att behandla tillstånd som orsakar din neuropati samt symtom. Motion och sjukgymnastik kan minska smärta. Massage kan förbättra cirkulationen, som tillfälligt lindrar smärta. Många läkemedel används för att lindra smärta, inklusive smärtstillande, kramper medicin, antidepressiva och patchar lidokain.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Vad kan jag göra för att inducera förlossningen?

Relaterade artiklar


 • sätt att få din arbetskraft
 • hur man ska leva till 100 år gamla eller mer
 • hur man handskas med vätskeansamling
 • sexuella biverkningar av lisinopril
 • hur du skyddar dina öron
 • joniserat akaline vatten kontra fluor vatten
 • information om klimakteriet
 • Vilka är de behandlingar för sockerberoende?
 • återkommande öroninflammation
 • livsmedel som orsakar värmevallningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com