anaerob respiration produktion av CO2

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-10-29
Cellandningen, den biokemiska nedbrytningen av ett substrat genom oxidation, kallas anaerob andning om elektroner överförs från substratet till en acceptor än syre. Om underlaget är en kol-och syrehaltiga förening, såsom glukos, koldioxid (CO2) framställs genom glykolys. Glykolysen, och därför andning, är anaerob om cellulära elektron acceptorer används i glykolysen är åter oxideras i frånvaro av syre. Resultatet av denna process är generationen av energirika förening, ATP, från lägre energi förening ADP.

energiomsättningen

Möjligheten att utvinna energi från glukos, som celler kan få från den yttre miljön, eller. i många fall varor från andra föreningar, uppstod mycket tidigt i evolutionära historia. Kärnan reaktion för denna fördelning, glykolys, "uppfanns" långt innan fotosyntesen, som blev ungefär 3,5 miljarder år sedan, men som skulle ta ungefär 1,5 miljarder år för att fylla haven och atmosfären med någon nämnvärd mängd syre. Även komplexa eukaryota arter, inklusive djur, kan andning utan syrgas, genom anaerob glykolys. Även en mängd olika vägar har noterats för "exotiska" arkéer och utdöda arter, varav några med oxidativ phosporylation system som använder något annat än syre som ett slutligt acceptor i en elektron transportkedjan, inriktning på substrat nivå phosporylation av de mer bekanta glykolys.

Betydelse

Om du motionerar, eller för den delen, om du helt enkelt ljuger runt eller bara sover, är både anaerob och aerob glykolys gå i cellerna i din kropp. När berövas tillräckligt med syre, men så som sker i muskelcellerna under intensiv träning, lämnade anaeroba vägarna över från den tid då syre var okänd för livet har gett oss en slags sparbank för elektroner och därmed för energi. Priset du betalar är tillverkning av mjölksyra. Om du var en faculative livsform, såsom jäst, istället för mjölksyra, skulle du vara som producerar alkohol, genom jäsning. Jäsning och mjölksyran systemet är båda mekanismer som gör glykolys att göra framsteg i celler som inte har tillräckligt med syre för att fylla olika föreningar som reduceras för att göra det möjligt för oxidationen av glukos att vitalisera ATP, energi valuta i livet.

Glykolys

I fråga om en människa, eller andra djur organism, är substratet in i glykolysen glukos-6-fosfat (G6P), som i sin tur har framställts av glukos för att kunna komma in i cellen. Alternativt-och detta är mycket viktigt i utövandet-G6P kan framställas från glykogen, en molekyl som lagrar många enheter av glukos som grenade kedjor. Om börjar med glykogen i musklerna, är en extra molekyl ATP strömförande per molekyl av glukos, eftersom upptaget av glukos och konvertering till G6P, som använder en molekyl ATP, har ägt rum redan. I leverceller, eftersom en något annorlunda enzym används, kallas glucokinase är avkastningen fortfarande högre. I alla fall om börjar med glukosmolekyl, från utsidan av cellen, är två molekyler ATP konsumeras och fyra produceras, vilket resulterar i en nettoavkastningen två nya molekyler ATP produceras genom glykolysen, utan att använda syrgas. I slutändan är det 6-kol struktur G6P delas upp i två molekyler med tre-kol-förening pyruvat. Genom en ytterligare reaktion, i samband med men inte en del av glykolys, är en av de tre kolatomer i varje pyruvat avbrutna, vilket leder till produktion av CO2.

Elektroner och Electron Bärare

Oxidation definieras som förlust av elektroner, minskning definieras som vinst av elektroner. När en molekyl G6P bryts ned, måste elektroner dras bort och accepteras av en transportör. I glykolysen spelar sammansatta NAD + denna roll och är därmed omvandlas till NADH, en mer reducerad förening. Det finns ett begränsat utbud av dessa föreningar, dock. Således, om NAD + inte fylls kommer glykolys sluta. Ett sätt att re-oxiderande NADH är genom oxidativ metabolism genom elektron transporter, som hos eukaryoter sker inom mitokondrier. Utan syre kan dock föreningarna bli befriad från den nya elektroner genom att överföra elektroner till fortfarande andra molekyler.

Mjölksyra

När det gäller jäsning, är framställning av alkohol med vilka medel NADH kan befria sig av nyligen fått elektroner. Hos djur är dock lösningen att minska pyruvat, som har framställts av G6P, till mjölksyra. När detta händer, att elektroner från NADH flytta pyruvat, vilket ger NAD + som gör att glykolysen att fortsätta. Om detta händer alltför snabbt, resulterar det i den brinnande och trötthet som är förknippade med hög intensiv träning.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:familjeplanering och hälsa

Relaterade artiklar


 • tecken och symtom på mono i barn
 • hemlagad fästing spray
 • hur man tar hand om öronen
 • struktur av blodkärl
 • vad är orsakerna till barnet diarré?
 • Hur krympa Myom
 • typer av p-piller dispensrar
 • hur man undviker att få influensa under de kalla vädret
 • tips på barn terapeuter
 • hur man minska rynkor på händerna
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com