magproblem hos barn

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-10-12
Under barndomen kommer de flesta barnen utvecklar någon typ av problem med magen. Alla föräldrar är bekanta med ett barns klagomål av en knip eller magbesvär. Det orsakar ofta föräldrar att oroa sig och ta det sämre. I allmänhet kan dessa magbesvär vara bara enkla fall av matsmältningsbesvär, halsbränna eller förstoppning. Men är utmaningen för de flesta föräldrar att känna igen symptomen på de olika magproblem som kan drabba barn

Gastroenterit /diarré

Gastroenterit, även kallad maginfluensa, är en mage infektion som är vanlig i barn. Orsakas av en viral eller bakteriell infektion i tarmen, kan magsjuka orsaka diarré och ibland kräkningar hos spädbarn och barn. Gastroenterit kan vara ett allvarligt tillstånd hos barn när den orsakar uttorkning. Det kan bryter kroppen av vätskor och mineraler.

virala eller bakteriella infektioner är inte den enda orsaken till diarré hos barn. Andra faktorer som kan orsaka diarré inkludera matförgiftning, colon irritabile, parasiter och problem malabsorption på grund av vissa medicinska åkommor (se avsnittet Resurs).

När barn har ett allvarligt fall av diarré eller kräkningar, föräldrar bör ge dem rehydrering lösningar för att undvika uttorkning. Enligt National Institute of Diabetes and Digestive-och njursjukdomar, bör föräldrarna se en läkare om ett barn har symtom som inkluderar diarré som varar längre än tre dagar, hög feber och blod i avföringen (se avsnittet Resurs).

Förstoppning

Förstoppning definieras som sällan tarmrörelser (tre eller färre per vecka) tillsammans med ansträngande eller avlagd hård avföring. Hos barn är förstoppning sannolika när de inte dricker tillräckligt med vätska eller inte konsumera tillräckligt med fibrer. När förstoppning är svår, kan ett barn behöva ett lavemang.

Hos barn som får förstoppning utvecklas när bröstmjölk eller formel ska ersättas med komjölk. På samma sätt byter ett barn från barnmat till fast föda kan också orsaka detta tillstånd. Att behandla förstoppning hos barn, läkare rekommendera kost förändringar som inkluderar mycket vätska, frukt, grönsaker och mat med fiber.

GERD

gastroesofageal refluxsjukdom eller GERD är ett tillstånd där mat och sura flytta tillbaka upp från magsäcken till matstrupen. De rapa upp eller spotta upp som mest barn gör efter utfodring är normalt och de brukar växa ifrån denna tendens. Men när detta villkor kvarstår kan refluxsjukdomen orsaka komplikationer såsom utfodring problem hos barn. Hos spädbarn som är 1 år och äldre, symtom på GERD kräkningar, viktminskning och överdriven spotta upp. Hos äldre barn och tonåringar, är det tydligaste tecknet av gastroesofageal refluxsjukdom halsbränna. Det ofta kan leda till komplikationer såsom esofagit och andningsproblem.

Appendicit

Appendicit är inflammation och infektion i appendix. Bilagan är en liten orgel som är ansluten till tjocktarmen. Några tecken på en smittad bilaga är smärta som börjar i närheten av naveln och flyttar till den högra sidan av magen, illamående, låg feber och svullnad av buken.

I allmänhet är blindtarmsinflammation vanligare hos barn i skolåldern och unga vuxna. Däremot kan vem som helst i alla åldrar få blindtarmsinflammation. En infekterad appendix som spricker kan orsaka komplikationer. Blindtarmsinflammation är en medicinsk nödsituation som kräver kirurgi.

Andra magproblem

Några andra problem med magen som kan påverka barnen är laktosintoleranta och inflammatorisk tarmsjukdom sjukdom. Laktosintolerans kännetecknas av en persons oförmåga att smälta laktos, en typ av socker som finns i mejeriprodukter. Barn som föds med en sällsynt tillstånd som kallas primär laktasbrist kan drabbas av laktosintolerans. Laktasbrist resultat när cellerna i tunntarmen inte kan producera tillräckliga mängder av enzymet laktas. Bebisar som saknar detta enzym kan uppleva tillväxt problem, diarré och kräkningar. Barn kan också uppleva tillfällig laktosintolerans, vilket kan orsakas av en infektion som rotavirus.

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är den allmänna term som används för sjukdomar som orsakar tarminflammationer. Ulcerös kolit och Crohns sjukdom är de två vanligaste typerna av IBD. Även IBD drabbar huvudsakligen personer mellan 15 och 30, kan små barn har denna sjukdom. Symptomen på IBD kan diarré, problem tillväxt, viktminskning och magont. Inflammatorisk tarmsjukdom kan ibland vara svårt att diagnostisera och kan orsaka andra hälsoproblem.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Hur säker är NuvaRing?





Relaterade artiklar


 • Vad kan jag göra för att inducera förlossningen?
 • varför är menstruationscykeln undertryckta under graviditeten?
 • hur man kan stoppa hemorrhoidal smärta
 • klimakteriet och minnesförlust
 • Hur man känner igen sexuella övergrepp mot barn
 • kirurgi-menopaus
 • skabb hos spädbarn
 • Vilka är de behandlingsmetoder för torr hud på hundar?
 • tecken på att du kan gå igenom klimakteriet
 • gaser i magen botemedel




  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com