olika stadier av graviditeten

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-09
Precis fått reda på att du är gravid? Grattis! De närmaste nio månaderna markerar början på en av livets mest spännande och minnesvärda resor. Växande en människa är mycket arbete och din kropp går igenom en rad förändringar för att åstadkomma denna enorma uppgift. Här är vad som väntar under de närmaste månaderna

Du behöver:
ett barn med smutsiga eller germy händer
. Massor av tvål.
en diskbänk med rinnande vatten.

den första trimestern

Den genomsnittliga graviditet varar 280 dagar från senaste mens. Detta är i allmänhet uppdelat i tre etapper kallad trimestern. Den första trimestern är sammansatt av veckor 1 till 12. De flesta kvinnor upptäcker att de är gravida tidigt i första trimestern när de missar sina menstruationscykeln. Några vanliga symtom du kan uppleva i början av graviditeten omfatta anbud bröst, trötthet, täta urinträngningar, illamående och ryggsmärtor.

Det är viktigt att boka tid hos din läkare så snart du upptäcker att du är gravid. Tidig mödravård är viktigt att säkerställa en hälsosam graviditet för både dig och ditt barn. Studier har visat att barnadödligheten hos kvinnor som inte får mödravård under den första trimestern är fem gånger högre än de som inte gör.

Den första trimestern är den mest kritiska tidsperioden i ditt barns utveckling. Under denna tid, alla hans större organsystem form, liksom hans hjärna. Bebisens hjärta börjar slå på 22 dagar efter befruktningen. Genom den nionde eller 10 graviditetsveckan kanske du även kan höra bebisens hjärtslag med hjälp av ett Doppler-enhet på din läkarmottagning.

Vid utgången av den första trimestern, bebisen kommer cirka 3,4 inches i längd och väger någonstans runt 1,4 oz.

graviditetsillamående

En av de vanligaste klagomålen kvinnor har under första trimestern är evig kamp med graviditetsillamående. Mer än hälften av alla män upplever graviditetsillamående. Det börjar oftast fram sitt fula huvud någon gång runt den sjätte graviditetsveckan. Dess namn är vilseledande, eftersom morgonen sjukdom kan inträffa när som helst på dygnet. Den goda nyheten är att graviditetsillamående är inte skadligt för dig eller ditt barn om det inte kommer till den punkt att man inte kan hålla ner någonting, inklusive vatten. Om du är orolig är det bäst att ringa din läkare.

Det finns inget botemedel mot graviditetsillamående, men flesta kvinnor tycker att det minskar eller försvinner helt kring det 12: e graviditetsveckan. Under tiden finns det några saker du kan göra för att klara av illamående, inklusive att äta små, täta måltider, undvika lukter eller mat som utlöser din illamående, och hålla dig torr toast eller crackers på nattduksbordet att knapra på innan du stigit upp i på morgonen.

andra trimestern

Den andra trimestern varar från vecka 13 till vecka 27.

I 15: e veckan av graviditeten, har alla dina barns viktigaste organ bildas. Dessutom vid den här tiden kommer din bebis kön blir uppenbara. En annan viktig milstolpe inträffar i vecka 18 när barnet öron blivit tillräckligt utvecklad för att börja höra ljud i världen omkring henne. De första ljuden hon hör förmodligen misshandeln av ditt hjärta, mullret av magen och naturligtvis din röst.

Vecka 24 är en särskilt viktig milstolpe, eftersom barn som föddes i och efter denna vecka av utveckling kan överleva med den specialiserade sjukvården. Vid utgången av den andra trimestern, kommer ditt barn förmodligen har tredubblats i längd.

De flesta mammor tycker att den andra trimestern är mycket roligare än den första. Vid det här laget har din graviditetsillamående sannolikt passerat, vilket gör att aptiten återvända. Dessutom, eftersom graviditeten blir mer synliga du kan börja uppleva spänningen inför mötet din nya son eller dotter.

Cirka 20 veckor kanske du börjar känna den första fladdrande av ditt barns rörelse. Detta kallas "livgivande" och många mödrar rapporterar att det känns som liknar gas.

Som du fortsätta genom den andra trimestern och närma sig tredje kommer du förmodligen att märka att din ständigt växande livmoder är att trycka på blåsan, vilket gör att du känner att du måste kissa ofta. Detta är en helt normal, om än irriterande del av graviditeten.

Tredje trimestern

Den tredje trimestern varar från vecka 28 till vecka 40. Detta är slutspurten av graviditeten. Snart kommer du att hålla din nyfödda barn i armarna.

Under denna sista fas av graviditeten, kommer ditt barn att få vänta och lägga ner fett. Genom att nu kan han suga på tummen och även gråta. Hans njurar, lungor och hjärna fortsätter att utvecklas och mogna. Som i slutet av graviditeten närmar sig, kommer hans huvud "engagera" i bäckenet inför förlossningen. När han är född, kommer han väga troligen mellan sex och nio pounds och vara 19 till 20 inches i längd.

När du kommer igenom den tredje trimestern kan du börja känna sig alltmer obekväm. Sova kan bli svårt som man kämpar för att hitta en bekväm ställning där du kan vila. Anklar och fötter kan börja svälla och du kan känna dig varm eftersom barnet växer och börjar utstråla sin egen kroppsvärme. Ryggen kommer sannolikt att börja värka med stam av ditt barns vikt, fostervattnet och moderkakan. Men fatta mod, snart din värk och smärta kommer alla att vara ett minne som ni välkomna barnet till världen.

När ska ringa din läkare

Under graviditeten går din kropp genom många olika förändringar, som orsakar en mängd olika av förnimmelser som du aldrig har upplevt tidigare. Med alla dessa förändringar är det svårt att veta vad som är normalt och vad som borde gälla dig. Om du upplever något av dessa symtom, se till att ringa din vårdgivare:

en dramatisk minskning av fosterrörelser

Alla typer av vaginal blödning eller stänkblödning

synförändringar

buken skada

yrsel, svimning eller onormal hjärtklappning

Kom ihåg, när du är orolig, en samtal till din vårdgivare är alltid en bra idé.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:är luftfuktare säkra för barn?

Relaterade artiklar


 • hur typ 2-diabetes drabbar familjer
 • den emotionella utvecklingen av barnet i livmodern
 • effekterna av för mycket östrogen hos kvinnor
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
 • vad man ska göra om vägglöss?
 • kan ett varmt bad orsaka mig att gå in arbetskraft?
 • hur man gör hälsosamma måltider för småbarn
 • återkommande öroninflammation
 • vad är missbruk sjukdom?
 • löss behandling som dödar löss & gnetter utan att lyfta
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com