vad är intrauterin insemination?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-10-03
Vägen till graviditet tar många vändningar, med några lyckliga personer lyckas efter bara några månaders försök. Vissa kommer inte att vara så lycklig, dock, och kommer att behöva medicinsk hjälp för att nå detta eftertraktade paket av glädje. De som befinner sig på denna väg kommer att upptäcka mer än ett par alternativ, beroende på vad som hindrar befruktningen äger rum. En av de minst invasiva ingrepp är intrauterin insemination, känd samtidigt som insemination.

Vad är IUI?

intrauterin insemination, eller IUI, är den process som ger spermier ett försprång vid befruktningen genom att deponera dem direkt till livmodern. Ett nytt prov av sperma uppnås och "tvättade" för att skilja det från sädesvätska, varefter läkaren kommer att injicera den rena provet direkt i livmodern. En IUI kan utföras på ett naturligt ägglossning kvinna eller en som fått ägglossning stimulerande läkemedel för att optimera möjligheten att bli gravid.

Vem behöver IUI?

IUI är en idealisk förfarande för par som har försöker bli gravida i minst ett år, med några kända skäl för infertilitet. Eftersom spermier bearbetas innan det sprutas in är IUI också till hjälp för de par att göra med en manlig fertilitet fråga, såsom lågt spermieantal eller låg rörlighet. Ibland kvinnans livmoderhals vätska är för tjockt eller sur, hindrar henne partnerns spermier från att nå sitt ägg.

Vad är inblandade?

Beroende på olika faktorer, kan kvinnan eller inte kan ges ägglossningen stimulerande läkemedel, vilket skulle måste vidtas vid särskilda tidpunkter under menscykeln för att öka antalet mogna ägg som hon kommer att producera. Läkaren övervakar ofta mognaden av sina ägg, och kan ge henne en chans att uppmuntra ägglossning vid rätt tidpunkt. Vid tiden för ägglossning, ger mannen ett spermaprov som renas och readied i läkarens laboratorium.

När utförs det?

I allmänhet är IUIs vanligen strax före ägglossningen sker --- vanligtvis omkring sex timmar före --- för att få spermier "redo och väntar" för ägget när det släpper. Men i fall av manlig infertilitet frågor, kan IUIs utföras sex timmar efter ägglossningen. Tvättade spermier har en något kort förväntad livslängd, endast sex till 12 timmar, så ordentlig övervakning och timing är nyckeln.

Hur effektiv är IUI?

Detta beror på en mängd olika faktorer förstås, men i allmänhet, en naturlig IUI --- en som inte medför fertilitetspreparat --- tenderar att ha en något lägre svarsfrekvensen, ibland så lågt som sex procent, medan IUIs gjort med hjälp av fertilitet droger-som producerar flera ägg-har framgång på upp till 30 procent. Kvaliteten på spermierna påverkar i hög grad det framgångsrika resultatet av IUIs också, men totalt sett är den genomsnittliga andelen framgångsrika IUIs 15 procent till 20 procent.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:Fakta om influensa och influensavaccin

Relaterade artiklar


 • te och viktminskning
 • leversjukdom steg
 • medicinering till kvinnor med brist på sexuell lust
 • tips på barn terapeuter
 • tecken och symtom på UVI hos kvinnor
 • hur man kan sänka ditt blodtryck genom att titta på din diet
 • hyperpigmentering orsaker
 • hur man kan stoppa jäst infektioner naturligt
 • hur man avgör hjärtfrekvens
 • hur man kan jämföra graviditetstester
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com