vad som orsakar låg progesteron nivåer under graviditeten?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-10-25
Progesteron är ett hormon som produceras av äggstockarna som är ansvarig för att förbereda livmodern för graviditet och underhåll av graviditeten när det har inträffat. Kvinnor som har låg progesteron nivåer kan ha en svårare tid att bli gravid, de kan också vara en ökad risk för missfall i tidig graviditet när de inte föreställa sig. Att förstå orsakerna till låg progesteron nivåer och eventuella förebyggande åtgärder som kan vidtas för att öka progesteron kan öka chanserna för en lyckad graviditet.

Fakta

hormonnivåer under graviditeten är kritiska eftersom de påverkar tillväxten och utvecklingen av fostret. Progesteron är det viktigaste hormonet i början av graviditeten eftersom dess funktion är att främja tillväxten av blodkärl samtidigt hålla livmodern från upphandlande. Kvinnor som har låga nivåer av progesteron vid tidpunkten för befruktningen har en ökad risk för missfall av embryot.

Funktion

Progesteron hjälper till att förtjocka slemhinnan i livmoderväggen att förbereda den för implantation när ägget befruktas av spermier. Det hjälper då att behålla graviditeten fram till födseln. Den framställs genom den follikel från vilken ägget först ut, även känd som gulkroppen, och fortsätter under lutealfas av kvinnans cykel, cirka 12 till 16 dagar. När befruktning av ägget sker, gulkroppen fortsätter att producera progesteron till dess att moderkakan åtar sig rollen i cirka 10 veckor.

Tidsplan

Progesteron nivåer kan variera kraftigt under den första trimestern av en kvinnas graviditet. Genomsnitt 12 till 20ng/mL under de första sex veckorna kan nivåerna variera från 9 till 47ng/mL övergripande under hela första trimestern. Progesteron nivåer bör konsekvent stiga ca 1 till 3ng/mL var två eller tre dagar tills de når sin topp för den angivna trimestern. I situationer av ett utomkvedshavandeskap eller missfall, kommer progesteronnivåer vara låga i början och inte ökar.

Teorier /Spekulationer

Låg progesteron nivåer hos kvinnor kan knytas till en låg sköldkörtelfunktion eller binjurarna störningar gland och sjukdomar. Kvinnor som har en låg sköldkörtelfunktion kan ha en minskad mängd progesteron eftersom det är det hormon som reglerar sköldkörtelns verksamhet. Symtom på nedsatt sköldkörtelfunktion är sömnlöshet, yrsel, irritabilitet, koncentrationssvårigheter, uppblåsthet, viktökning, muskel-och /eller ledsmärta, urinvägsinfektioner, värmevallningar, förändringar i aptit, nattliga svettningar och torrhet i slidan, symtom på binjuren sjukdomar är trötthet , sömnlöshet, viktökning och depression. (Se referenser 2)

Förebyggande /Lösning

slidpiller av progesteron kan användas en till två gånger per dag börjar tas vid tidpunkten för ägglossningen och fortsätta i upp till 11 veckor efteråt. Dessutom kan kvinnor med en historia av låg progesteron eller missfall på grund av låg progesteron nivåer använder progesteron kräm. Detta tillämpas när de har ägglossning för att komplettera sin egen naturligt producerat progesteron. Det är viktigt att notera att progesteron tillskott är osannolikt att öka progesteron nivåer som krävs om startat efter att ha fått ett positivt resultat graviditetstest.

Varning

Kvinnor som är osäkra på sina progesteron nivåer bör kartlägga sina basala kroppstemperaturen varje månad för att avgöra om det stiger konsekvent efter ägglossningen. Om det inte gör, bör en vårdgivare kontaktas för att avgöra om progesteron och andra hormoner är i rätt nivå före befruktningen. Progesteron kräm ska användas under övervakning av en läkare och doseringsanvisningar skall följas noggrant eftersom de kan förhindra ägglossningen om de används felaktigt.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:prenatal vitamin information

Relaterade artiklar


 • vad är en blodkemin test?
 • kan ett varmt bad orsaka mig att gå in arbetskraft?
 • klimakteriet och minnesförlust
 • amoxicillin och svampinfektioner
 • hur man kan övervinna kvinnlig sexuell dysfunktion
 • hur man hittar en rökfria lägenhet
 • botemedel mot melasma
 • sexuella biverkningar av Flomax
 • livsmedel som innehåller mycket fiber för barn
 • diet för starka naglar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com