Definitionen av follikelstimulerande hormon (FSH)

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-11-20
Vid basen av hjärnan ligger en liten körtel, ungefär stor som en ärta, som är ansvarig för att stimulera eller hämma de hormonella produktion av andra körtlar i kroppen. Denna körtel kallas hypofysen. Den främre delen av hypofysen utsöndrar det follikelstimulerande hormon (FSH), som spelar en viktig roll i sexuell reproduktion

Struktur

FSH är ett glykoprotein, som är en struktur bestående av både kolhydrater och proteiner. Kolhydratdelen av FSH består av sex sockerarter: fruktos, galaktos, galactosamine, glukosamin, mannos och sialinsyra. Det protein del av hormonet består av 118 aminosyror. Det är en kvartär struktur, vilket innebär att FSH består av flera polypeptidkedjor. En polypeptid består av aminosyror bundna samman till en rak kedja.

FSH Produktion

FSH produktion styrs av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) produceras av hypotalamus. Hypothalamus är en del av hjärnan som ligger ovanför hypofysen. GnRH regelbundet utsöndras i pulser varje en till två timmar. Sekretionen av GnRH stimulerar FSH produktion. Hos kvinnor, vid tiden för ägglossning och under andra halvan av menstruationscykeln producerar gulkroppen cysta östrogen och progesteron. Dessa hormoner hämmar produktionen av FSH.

Syfte

FSH är ett gonadotropin, ett hormon som stimulerar gonaderna. Hos kvinnor stimulerar FSH äggstockarna att producera en dominerande follikel, som kommer att mogna och släppa en bördig ägg vid ägglossning. Det stimulerar också folliklar att producera östrogen. Hos män, vid puberteten, FSH stimulerar spermieproduktionen i testiklarna.

Patologi

Onormal produktion av FSH kan bero på en tumör i hypofysen eller ökat eller minskat produktionen av FSH-hämmande hormoner som produceras av gonaderna. Stress kan också orsaka sänkta nivåer av FSH. Hos män minskade FSH-nivåer kan ge lägre spermieantal och infertilitet. Hos kvinnor minskade FSH nivåer orsaka infertilitet eftersom dominerande follikel inte på ett tillfredsställande sätt stimuleras att växa och mogna innan ägglossningen.

Lab Test

I post-menopausala kvinnor, äggstockar den inte längre svarar på FSH och FSH nivåer öka stadigt. Av denna anledning är FSH-nivåer används för att avgöra om en kvinna går in i klimakteriet. FSH-nivåer mäts i män och kvinnor som upplever infertilitet. Kvinnor som upplever oregelbunden menstruation kommer att genomgå FSH test för att avgöra om oegentligheten hormonella. FSH mäts också när en hypofys störning misstänks.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:tips om effektiv kommunikation med föräldrar och familj

Relaterade artiklar


 • bröstcancer stadium IV cancerbehandlingar
 • Vad kan jag göra med mitt liv?
 • UVI symtom hos pojkar
 • information om klimakteriet
 • graviditet massage säkerhet
 • hur man kan stoppa fötterna från klåda
 • typer av leukocyter
 • viktminskning under amning
 • sluta röka verktyg
 • ägglossning under klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com