Definitionen av vätebindning

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-11-03
Vätebindningar är relativt svaga bindningar som utgör mellan väte och andra atomer. När väteatomer binder med delar som har höga elektronegativa värden som kol, syre, klor och fluor, är väte elektronen drog starkare mot elektronegativa atomen. Detta skapar en dipol-eller polaritet inom molekylen, en sida har en något negativ laddning och den andra en något positiv laddning. När flera vätgasinnehållande polära molekyler träffas, de positiva och negativa ändarna bildar en svag attraktion som kallas vätebindning. Vätebindningar ge vatten några av dess väsentliga egenskaper som en hög specifik värme, sammanhållning, vidhäftning och ytspänning

Vatten

Vatten är en mycket polär molekyl. En vattenmolekyl bildas mellan två väteatomer och en atom syre. Väteatomerna sitter på ena sidan av syreatomen skapa en positiv pol. Den andra sidan av syreatomen har en mer negativ laddning. En molekyl kan bilda fyra vätebindningar med andra vattenmolekyler.

Sammanhållning och vidhäftning

Sammanhållningen är den attraktion mellan molekyler av samma typ. Vidhäftning är attraktion mellan molekyler av olika slag. Vatten förmedlar dessa klibbiga egenskaper på grund av vätebindningar mellan molekyler. Vattenmolekyler hänger samman med varandra. Vattenmolekyler är självhäftande till andra objekt. Sammanhållning medger vatten att stanna i droppsmitta form. Vidhäftning gör att droppen att hålla sig till en yta, t. ex. ett grässtrå, ett dricksglas, eller din hud.

Sammanhållningen är ansvarig för vattnets ytspänning. Ytspänning resultat från attraktionerna mellan de molekyler som sitter på ytan av ett vattenprov. Vattenmolekyler på ytan har färre interaktioner. Vattenmolekylerna på ytan kan interagera med vattenmolekyler under dem och deras sidor. Men de har inget vatten molekyler över dem att bilda vätebindningar. Därför håller de hårdare för att de molekyler de kan för att uppfylla deras behov av balanserade kostnader. Ytspänning är vad som ger en droppe vatten sin rundade form och medger mycket lätta föremål att stanna på toppen av vatten utan att sjunka.

Specifik Värme

Specifik värme är den mängd energi som behövs för att höja temperaturen i en given massa av ett ämne en grad Celsius. Vatten har en relativt hög specifik värme på grund av vätebindningar mellan molekyler. Det tar mer energi för att höja temperaturen på vatten än alkohol, till exempel.

DNA-struktur

DNA bygger på vätebindningar bibehålla de dubbla helix konformation. I DNA, vätebindningar bildas mellan de baspar, eller nukleotider, skapa kompletterande DNA-strängar. De vätebindningar bryts under DNA-replikation. När en ny kompletterande del replikeras, vätebindningar form igen mellan nukleotiderna. Det vätebindningar håller de två delarna tillsammans tills replikering sker igen.

Proteinstruktur

vätebindningar är viktigt att proteinet konformation. Formen på ett protein är direkt kopplad till dess funktion. Proteiner är organiska föreningar i första hand består av kol, syre, kväve, väte och svavel. Väte /kol obligationer är något polära, vilket gör att väte för att bilda vätebindningar mellan andra atomer i aminosyrasekvens. Vätebindningar är ansvariga för sekundär proteinstrukturer. Dessa inkluderar alfa helixar och beta veckad plåt. Placeringen av vätebindningar mellan olika aminosyror avgör vilken typ av alfa-helix eller beta veckad plåt bildas.

vätebindningar är också viktigt att den tertiära proteinstruktur. Tertiärstruktur innebär proteinveckning. Folding inträffar när vätebindningar bildas mellan funktionella grupper, eller R-grupper av molekyler. Funktionella grupper innehåller ofta elektronegativa atomer som lockar svagt positiv laddning på väteatomen. Vätebindningar kan störas av förändringar i värme, salthalt eller pH. Detta orsakar denaturering av proteiner. Denaturering förstör konfiguration och därmed funktionaliteten av proteinet.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:vad är en ana blodprov?

Relaterade artiklar


 • Vad är bäckenbotten?
 • Barn och bihåleinflammation
 • tecken och symtom på mono i barn
 • vad är en frisk kropp tjock delen för kvinnor?
 • upptäcka cerebral pares hos barn
 • den genomsnittliga höjden för kvinnor i olika länder
 • malignt lymfom hos hund
 • ömmande leder i klimakteriet
 • hur man hittar den bästa tiden att bli gravid
 • sexuella biverkningar av Flomax
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com