olika mänskliga ögat färger

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-11-02
Ögonfärg är en ärftlig mänskligt drag. Föräldrarna överför på gener ögonfärg till sina barn, och ögon resultat färg från en kombination av dessa gener. Vanligtvis brunögd föräldrar har brunögd barn, men inte alltid. Den vanligaste ögonfärg är brun, följt av hassel, blå, grön, lila och rött. Ögonfärg kan förändras med tiden, och det kan ändras på konstgjord väg med hjälp av kontaktlinser

genetik OCA2 genen har mest effekt på enskilda ögonfärg. Variationer i ögonfärgen styrs av tre olika single nucleotide polymorphisms (SNP) som förekommer i den DNA-sekvens som inträffar nära OCA2 genen. Olika kombinationer av de tre SNP resultera i olika nyanser på det spektrum som sträcker sig mellan blå och bruna ögon. Mörkare ögonfärger i regel är mer dominerande än ljusare ögonfärger, men inte i alla fall.

Arv

Brun ögonfärg resultat från en dominant gen, och blå ögon resultaten färg från två recessiva gener. Gröna ögon kan bli resultatet om variationer förekommer inom den OCA2 genen och i andra relaterade gener. Gröna ögon kan eventuellt utlösas av samma gen som ibland resulterar i rött hår.

Naturliga förändringar

De flesta barn har blå ögon vid födseln. Om ett spädbarn utvecklar melanin i hans ögon, kommer ögon mörknar och ändra färger. Vissa kaukasier fortsätter att se subtila förändringar i sin ögonfärg under loppet av sin livstid. Vissa kan ha bruna ögon som blir hassel över tid eller andra kan ha nötbruna ögon som bara blir bruna.

Möjligheter

De mest förekommande ögonfärg i världen är brun. Bruna ögon kan vara olika nyanser, från honung brun till mycket mörk brun. Vissa asiater, afrikaner och indianer kan ha ögon så mörka att de verkar vara svart.

Hazel ögon är en kombination av brunt och grönt. Nötbruna ögon inträffar oftast hos individer som har europeisk härkomst.

Blå ögon är mindre vanligt än hassel och bruna ögon och vanligtvis återfinns hos personer med europeisk härkomst. Vissa blå ögon kan vara så lätta att de ser grå.

Gröna ögon är ännu mindre vanligt än blå ögon. Gröna ögon är vanligtvis återfinns hos individer med tyska eller slaviska härkomst.

Andra möjliga ögonfärger är violett och rött, som ibland förekommer i de individer som lider av albinism.

Tillfälliga Färg

Ändra ögonfärg är relativt lätt med hjälp av färgade eller tonade linser. Guldfärgade kontakterna kan helt ändra färgen på ögonen, medan tonade kontakterna kan intensifiera den befintliga ögonfärg.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:bältros vaccin pros & cons

Relaterade artiklar


 • hur man får billiga vaccinationer för ditt barn
 • Vad är bäckenbotten?
 • klimakteriet och glömska
 • barndom utveckling färdigheter
 • sojamjölk för klimakteriet
 • Hur får jag matkuponger?
 • om att vara perimenopausal
 • hur mycket vikt ska jag förlora innan jag blir gravid?
 • Hur lång tid efter en LH-stegringen gör ägglossning du?
 • hur man kan förebygga bristningar under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com