vad är en ana blodprov?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-11-03
En ANA blodprov är ett test som mäter mängden av antinukleära antikroppar i blodet. Antinukleära antikroppar är autoantikroppar som arbetar mot de celler och kärnan. Alla har låga nivåer av dessa ämnen i blodet. Om beloppet är förhöjd, kan det betyda att det närvaron av en autoimmun sjukdom

Test

ANA blodprov utförs i ett laboratorium. En injektionsflaska med blod tas från en ven i armen av en laboratorieassistent. Detta urval av blodet kommer sedan att exponeras i laboratoriet till cellerna. Om det finns antikroppar som reagerar till kärnan av dessa celler, så finns det ett konstaterande av ANA-antikroppar som finns. Om denna nivå är hög, kommer resultatet anses vara positivt.

Specifika resultat

Resultat av ANA blodprov redovisas i titer. En titer på 1:40 som anses normalt, men högre titrar kan tyda på en autoimmun sjukdom. ANA-resultat anges också i termer av deras mönster. De kan vara diffusa, spräckliga eller nukleolära. Specifika sjukdomar är ofta relaterade till ett specifikt mönster. Exempelvis är lupus relaterade med alla tre mönster. Blandad bindvävssjukdom vanligtvis förknippas främst med diffusa mönster. Din läkare kommer att gå över dessa resultat med dig och avgöra vad andra tester som behövs för att fastställa en diagnos.

Symtom som Warrant ANA Test

Autoimmuna sjukdomar ofta kallas den osynliga sjukdomar på grund av svårigheten i att komma med en diagnos. Dessa sjukdomar kallas autoimmuna, eftersom de angriper kroppens immunförsvar. Några symptom på autoimmuna sjukdomar inkluderar ledvärk, hudutslag, feber, värk i kroppen och kronisk trötthet. Några av dessa sjukdomar är lupus, reumatoid artrit, blandad bindvävssjukdom och sklerodermi.

ANA och autoimmuna sjukdomar

Antinukleära antikroppar är till skillnad från andra antikroppar i blodet. Normalt dessa partiklar stöter bort virus och bakterier mikrober från celler men antinukleära de binder till kärnan av celler. Detta kan orsaka inflammation och autoimmuna frågor. Därför kan personer som har anlag för inflammation har en högre ANA räkna.

Varning

En positiv ANA räkna betyder inte att du har en autoimmun sjukdom. Det är bara en indikator som gör att din läkare att börja utveckla en diagnos och behandlingsplan. Många människor har en positiv ANA räkna och har inga tecken på en autoimmun sjukdom. Om du får diagnosen någon av dessa sjukdomar, utbilda dig att leva väl med det. Det finns alternativ, fortlöpande forskning och stöd finns. Din läkare kommer att kunna vägleda dig på resurserna.

Previous:hur man förebygger sexuellt överförbara sjukdomar Next:venös trängsel syndrom

Relaterade artiklar


 • urinvägsinfektioner hos barn
 • hur man kan få gratis kontaktlinser
 • hur man kan stoppa hicka med torrt socker
 • mentala utvecklingen av ett spädbarn i sin första 3 år
 • Efexor & klimakteriet
 • hur ofta bör du få en cellprov?
 • information om ammande kvinnor under graviditeten
 • hur man läser sonogram
 • hur du tar bort slem från en sjuk bebis när man inte har en nässugen händig
 • Vilka typer av ben finns i kroppen?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com